gtag('config', 'UA-130501671-1');

14.9.2023 (SITA.sk) – USA znepokojuje prehlbujúca sa vojenská spolupráca Ruska a Severnej Kórey. V súvislosti so stretnutím ruského lídra Vladimira Putina a jeho severokórejského partnera Kim Čong-una to povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Svätý boj Ruska

Keď vidíte, ako Kim Čong-un sľubuje poskytnutie úplnej, bezpodmienečnej podpory takzvanému svätému boju Ruska pri obrane jeho bezpečnostných záujmov, čo jasne nie je to, čo Rusko vojnou na Ukrajine robí, to je samozrejme znepokojujúce,“ povedal Miller.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zároveň však zdôraznil fakt, že žiadosť Ruska o pomoc zo strany KĽDR ukazuje, ako sa vojna rozpútaná proti Ukrajine pre Kremeľ vyvíja.

USA pohrozili sankciami

Pred rokom a pol Vladimir Putin odštartoval túto vojnu a myslel si, že obnovuje slávu ruského impéria, ale zlyhal vo všetkých svojich maximalistických, imperialistických zámeroch a teraz po roku a pol, po strate desiatok tisícov ruských vojakov a minutí miliárd a miliárd dolárov prosí Kim Čong-una o pomoc,“ konštatoval hovorca amerického rezortu diplomacie.

USA pohrozili, že agresívne uplatnia terajšie sankcie voči Pchjongjangu a uvalia nové, ak Severná Kórea poskytne Moskve zbrane pre vojnu na Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2023 (fotografie)

Viac k témam: rusko-severokórejské vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca
Zdroj: SITA.sk – Putin po strate tisícov vojakov a minutí miliárd prosí o pomoc, reagujú USA na znepokojujúcu spoluprácu s Kimom © SITA Všetky práva vyhradené.