gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.9.2023 (SITA.sk) – Nadácia Tesco vyhlasuje 4. ročník grantového programu Záchranári jedla.

Nadácia Tesco už po štvrtýkrát podporí projekty na realizáciu aktívnych opatrení proti plytvaniu potravinami na Slovensku. Pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o plytvaní potravinami 29. septembra vyhlasuje Nadácia Tesco ďalší ročník grantového programu „Záchranári jedla“. Do programu sa môžu zapojiť neziskové organizácie, obce, školy, škôlky, ale aj príspevkové organizácie. Projekty je potrebné prihlásiť online do 5. novembra tohto roka. O víťazoch rozhodne komisia zložená zo zamestnancov Tesca a odborníkov venujúcich sa téme boja proti plytvaniu potravinami. Víťazné projekty si rozdelia sumu 40 000 eur.

„Grantový program Záchranári jedla patrí medzi naše úspešné aktivity, ktorými aktívne prispievame k zdôrazňovaniu dôležitosti vplyvu plytvania potravinami na našu planétu, ako aj na život každého z nás. Sme hrdí na to, že sa nám vďaka tomuto programu podarilo v minulých ročníkoch podporiť mnoho užitočných a praktických projektov. Tešíme sa na nové nápady a myšlienky v aktuálnom ročníku Záchranárov jedla,“ hovorí Katarína Pšenáková, správkyňa Nadácie Tesco.

Do grantového programu môžu svoje žiadosti predkladať neziskové organizácie, obce, školy, škôlky, ako aj príspevkové organizácie. Minimálna výška žiadosti o podporu je 5 000 eur, maximálna výška je 10 000 eur. Dohromady v rámci programu Záchranári jedla prerozdelí Nadácia Tesco 40 000 eur. Uchádzači môžu predkladať svoje žiadosti online https://bit.ly/ZachranariJedla4 do 5. novembra 2023 (vrátane). Výsledky grantového programu budú vyhlásené počas Konferencie o riešeniach zameraných na boj proti plytvaniu potravinami, ktorú Tesco organizuje 21. novembra 2023.

V rámci Záchranárov jedla uspejú projekty, ktoré sú zamerané najmä na boj proti plytvaniu potravinami, znižovanie potravinového odpadu, aktivity podporujúce zdieľanie potravín, spracovávanie potravinových prebytkov, kurzy varenia bez zvyškov, praktické vzdelávacie programy pre deti i dospelých alebo aktivity na zvýšenie povedomia o darovaní potravín a mnohé ďalšie.

Medzi projekty, ktoré v minulých ročníkoch získali podporu z grantového programu Záchranári jedla, patria napríklad projekt Zero Waste kantína, ktorého cieľom bolo priniesť tému plytvania potravinami na stredné školy a upozorniť na rôzne aspekty plytvania potravinami v sektore školských stravovacích zariadení.

Grant získal aj projekt Domáce menučko, ktorý si dal za cieľ znížiť objem potravinového odpadu u generácie Z prostredníctvom využívania bezplatného eBooku Domáce menučko.

Ďalší podporený projekt Špajza zase vybudoval fungujúci koncept foodsharingu a pomoci ľuďom, ktorí sa ocitli v potravinovej núdzi, prostredníctvom tzv. špajzí, kam si ľudia budú môcť prísť vybrať potraviny pre svoju potrebu zdarma spolu s odporučením, čo z nich môžu uvariť.

Viac informácií o víťazoch minulého ročníka grantového programu Záchranári jedla: https://corporate.tesco.sk/nadacia-tesco/zachranari-jedla/

Informačný servis

Viac k témam: Grant, Grantový program, PR, Záchranári jedla
Zdroj: SITA.sk – Projekty na podporu znižovania plytvania jedlom môžu získať granty v celkovej hodnote 40 000 eur © SITA Všetky práva vyhradené.