gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.10.2023 (SITA.sk) – Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka na tlačovej besede uviedol, že si s predsedami viacerých politických subjektov vymenili SMS.

Viac o téme: Predčasné voľby na Slovensku 2023

Vylúčenie Smeru a Republiky

Podľa neho všetci čakajú, ako to dopadne. Nechcel konkretizovať, či si vymenil správy aj s predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. Predpokladá, že s niektorými sa telefonicky spojí ešte dnes v noci. Na otázku, či je PS ochotné rokovať po voľbách aj s hnutím OĽaNO a priatelia povedal, že PS je otvorené rokovaniam so všetkými demokratickými, proeurópskymi stranami, ktoré si ctia právny štát.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Volebná noc strany Progresívne Slovensko (fotografie)

„Explicitne sme vylúčili stranu Smer a fašistov, respektíve stranu Republika, a v závislosti od výsledku volieb by sme presne takto postupovali, že by sme mali stretnutia, či už na úrovni predsedov alebo širšie so všetkými stranami, ktoré sú v parlamente, a ktoré sme nevylúčili. Ale to sa naozaj odvíja aj od toho, ako tie voľby dopadnú a kto dostane poverenie na zostavenie vlády,“ skonštatoval šéf progresívcov.

Dlhé sčítanie hlasov

Šimečka nechcel hodnotiť volebný úspech či neúspech. Opakovane sa vyjadril, že progresívci majú ambíciu byť súčasťou vlády a presadzovať ich program. Podľa Šimečku postupné sčítavanie hlasov ukazuje rast PS, no netrúfol si predikovať na akom čísle to skončí. Poznamenal, že ho mrzí, ako dlho trvá sčítavanie hlasov, a že sú tam „veci, ktoré by sa zjavne nemali diať“.

Šimečka vyjadril potešenie nielen nad rastom svojho hnutia, ale aj nad tým, že aj ďalšie demokratické strany, ako napríklad Sloboda a Solidarita, sa zrejme dostanú do parlamentu. Označil to za dobrý predpoklad na to, aby vznikla vláda, ktorú nepovedie predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Predčasné voľby na Slovensku 2023 (fotografie)

Viac k témam: Podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS), Predčasné voľby na Slovensku 2023, Predseda strany Hlas-SD, Predseda strany Smer-SD
Zdroj: SITA.sk – Šimečka si vymenil správy s viacerých predsedami politických subjektov, vládu by nezostavil s dvomi stranami © SITA Všetky práva vyhradené.