gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.10.2023 (SITA.sk) – Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová odmietla stretnutie so srbským prezidentom Aleksandarom Vučićom na stretnutí Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade a namiesto toho vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby na neho uvalila sankcie. Informuje o tom spravodajský portál Politico.

Najprv sankcie, potom zvyšok

Nie je dôvod na stretnutie pred prijatím sankcií voči Vučićovi. Najprv sankcie a potom sa môžeme baviť o zvyšku,“ povedala Osmaniová novinárom pred stretnutím.

Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa nedávnom vystupňovalo po násilných stretoch medzi ozbrojenými Srbmi a kosovskou políciou z 24. septembra na severe Kosova, kde väčšinu obyvateľstva tvoria etnickí Srbi. NATO v reakcii na situáciu oznámilo posilnenie mierových jednotiek v oblasti a Spojené štáty a EÚ vyzvali Belehrad na deeskaláciu vojenskej prítomnosti v pohraničí s Kosovom.

Zločin proti stabilite a mieru

Osmaniová na samite vyzvala na sankcie voči Srbsku „za tento hrozný čin, ktorý spáchalo – nielen proti Kosovu, ale proti mieru, stabilite a bezpečnosti na celom európskom kontinente“. „Podpora agresora, pre ktorý existujú jasné dôkazy z 24. septembra nepomôže mieru a stabilite,“ povedala.

Európske politické spoločenstvo, ktoré vzniklo minulý rok po spustení ruskej invázie na Ukrajinu, má za cieľ presadzovať mier. Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že „by malo zohrávať dôležitú úlohu pri urovnávaní konfliktov“ medzi Srbskom a Kosovom, ako aj na Južnom Kaukaze medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Viac k témam: Kosovo, samit, Sankcie
Zdroj: SITA.sk – Kosovská prezidentka odmietla stretnutie s Vučićom a žiada sankcie, podpora agresora podľa nej mieru nepomôže © SITA Všetky práva vyhradené.