gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.10.2023 (SITA.sk) – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu povedal, že Budapešť chce od Kyjeva záruky, že maďarská banka, ktorá bola nedávno vyškrtnutá z ukrajinského zoznamu sponzorov ruskej vojny, nebude v budúcnosti zaradená späť na tento zoznam. V opačnom prípade Maďarsko nemusí byť pripravené zrušiť svoje veto veľkého balíka vojenskej pomoci Ukrajine.

Maďarsko potrebuje ďalšie uistenia

Szijjártó poznamenal, že nedávne rozhodnutie ukrajinského národného úradu pre prevenciu korupcie o odstránení maďarskej OTP Bank zo zoznamu „medzinárodných sponzorov vojny“ je „krokom správnym smerom“, ale že Maďarsko potrebuje ďalšie uistenia predtým, ako zmení svoj prístup k Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí pozvalo predstaviteľov spomenutého ukrajinského orgánu na stretnutie do Budapešti, aby podľa Szijjártó prediskutovali „dohode, ktorá zaručí, že žiadne takéto rozhodnutie nebude v budúcnosti znova prijaté“. Szijjártó podotkol, že v prípade dohody Budapešť následne zváži ďalšie kroky voči Ukrajine.

Medzinárodný sponzor vojny

OTP Bank označili za medzinárodného sponzora vojny v máji pre „pozíciu vedenia banky pokračovať v operáciách v Rusku“. Zoznam vojnových sponzorov vznikol po spustení rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 v snahe odradiť spoločnosti od zachovania ich operácií v Rusku.

Ukrajinský národný úrad pre prevenciu korupcie dúfa, že odstránenie zo zoznamu povedie k tomu, že „Maďarsko odblokuje 500 miliónov eur životne dôležitej vojenskej pomoci EÚ pre ukrajinský ľud“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Viac k témam: Banka, Maďarský minister zahraničných vecí, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Maďarsko podľa Szijjártóa môže naďalej blokovať pomoc Ukrajine, na zmenu prístupu potrebuje ďalšie uistenia © SITA Všetky práva vyhradené.