gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.10.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 13. októbra 2023, 16:51

Na Slovensku piatok pristál už tretí repatriačný let našich občanov z Izraela. Na brífingu to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský.

Útoky Hamasu

Lietadlo ministerstva vnútra s kapacitou zhruba 90 miest ich priviezlo z Tel Avivu, na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave pristálo v piatok popoludní približne o pol štvrtej. Doplnil, že ďalšie lietadlo odletí do Izraela v sobotu 14. októbra.

„Na zastupiteľskom úrade v Tel Avive ostáva plne funkčný a pripravený tím, ktorý bude naďalej poskytovať pomoc našim občanom,“ povedal Wlachovský. Zároveň doplnil, že naďalej platí odporúčanie rezortu zahraničia necestovať do Izraela.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Minister zároveň povedal, že jeho rezort preveruje, či medzi obeťami teroristických útokov Hamasu nemôže byť aj žena s dvojitým, slovensko-izraelským občianstvom.

„Nevylučujem, že medzi obeťami môžu byť aj občania Slovenskej republiky s dvojitým občianstvom. Avšak v takomto prípade ten štát v prvom rade zisťuje, že či je občianka štátu Izrael,“ dodal Wlachovský.

Repatriačný let

Dvoma špeciálnymi letmi už v stredu a vo štvrtok prišlo 180 krajanov, boli medzi nimi turisti a pútnici rôzneho veku, ale aj individuálni cestujúci, či občania SR dlhodobo žijúci v Izraeli.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Slováci sa nemali ako dostať domov pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli po teroristických útokoch palestínskeho Hamasu z Gazy minulú sobotu, ako aj pre zrušenie mnohých letov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informovalo, že v prípade potreby budú ďalšie repatriačné lety.

„Každému občanovi a občianke, ktorí si nebudú schopní zabezpečiť dopravu po vlastnej linke, poskytneme možnosť vrátiť sa na Slovensko repatriačným letom. Prioritou rezortu diplomacie je, aby žiaden občan či občianka v Izraeli neuviazli,“ potvrdil pre agentúru SITA komunikačný odbor ministerstva zahraničia.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vládny špeciál priviezol Slovákov z Izraelu (fotografie)

Zároveň uistilo občanov, že na nich nezabúda a robí maximum pre ich bezpečie i návrat do vlasti. Na začiatku vojnového stavu ministerstvo evidovalo približne 500 občanov SR v Izraeli.

Niektorí sa rozhodli zostať

„Časť občanov SR sa rozhodla zostať v krajine, mnohí občania opustili krajinu individuálne,“ uviedol rezort diplomacie. Zopakoval, že neodporúča do Izraela cestovať. Pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela tento týždeň sprísnil cestovné odporúčanie na 3. stupeň – teda necestovať do krajiny. „V súčasnosti Izrael rozhodne nie je vhodná destinácia na púť, turistiku či dovolenku,“ znova upozornilo ministerstvo zahraničia.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Spolu s Veľvyslanectvom SR v Tel Avive sú naďalej pripravení poskytnúť konzulárnu pomoc občanom SR v Izraeli, ale to v podmienkach vojnového stavu nemusí byť vôbec postačujúce. Situáciu v krajine hodnotia ako vážnu a málo predvídateľnú.

„Nevieme, ako sa situácia vyvinie v najbližších hodinách, či nedôjde k ďalšej eskalácii alebo, naopak, deeskalácii. Samozrejme, všetko pozorne sledujeme a priebežne vyhodnocujeme. Situácia sa však dynamicky mení,“ dodalo ministerstvo.

Aktuálne informácie k situácii v Izraeli, repatriačným letom a kontaktné údaje sú zverejnené na špeciálnej podstránke MZVEZ SR a Zastupiteľského úradu SR v Tel Avive.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Útok Hamasu na Izrael, Vládny špeciál
Zdroj: SITA.sk – Tretiu skupinu Slovákov priviezol vládny špeciál. Wlachovského ministerstvo preveruje aj obete s dvojitým občianstvom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.