gtag('config', 'UA-130501671-1');

13.10.2023 (SITA.sk) – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok varoval, že verejná mienka v Európe by sa mohla zmeniť na protekcionistickejšiu, ak sa nezníži obchodný deficit regiónu s Čínou.

Zlepšenie prístupu

Zároveň vyzval Peking na zlepšenie prístupu pre európske spoločnosti, ktoré chcú vyvážať do Číny alebo v nej investovať. Povedal, že politickí lídri v Európe môžu čeliť tlaku voličov, aby sa odpútali od druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

„A my sa nechceme odpútať a ešte menej sa oddeliť od Číny,“ povedal Borrell v prejave na Pekinskej univerzite, jednej z najlepších čínskych škôl.

Deficit presiahol 17 miliárd

Obchodný deficit s Čínou presiahol v septembri 17 miliárd dolárov, čím sa celková suma za prvých deväť mesiacov roka podľa údajov čínskeho obchodu zverejnených v piatok zvýšila na 170 miliárd dolárov. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I po piatkových rokovaniach s Borrellom akceptoval obavy Európskej únie.

„Čína pripisuje dôležitosť hospodárskym a obchodným záujmom európskej strany a je ochotná ďalej prehlbovať reformy a vytvárať podnikom z EÚ priaznivejšie prostredie na pôsobenie v Číne,“ povedal na spoločnej tlačovej konferencii so svojím európskym náprotivkom.

Viac k témam: čínsky minister zahraničných vecí, európsko-čínske vzťahy, šéf európskej diplomacie
Zdroj: SITA.sk – Verejná mienka v Európe by sa mohla zmeniť na protekcionistickejšiu, varuje šéf európskej diplomacie Borrell © SITA Všetky práva vyhradené.