gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.10.2023 (SITA.sk) – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) vyhlásil že „odsúdeniahodný útok“ palestínskeho hnutia Hamas na Izrael „nikdy nemôže ospravedlniť kolektívne potrestanie palestínskeho ľudu“.

Dvojštátne riešenie

Na mierovom samite o izraelsko-palestínskom konflikte v Egypte António Guterres vyzval na ochranu civilistov a ušetrenie civilnej infraštruktúry vrátane nemocníc, škôl a priestorov OSN pred bombardovaním.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Guterres v Káhire poukázal na „širší kontext“ vojny a povedal, že dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je „jediným realistickým základom pre skutočný mier a stabilitu“.

Nezávislý štát

„Izraelčania musia vidieť, že ich legitímne potreby bezpečnosti sa zhmotnia, a Palestínčania musia vidieť, že ich legitímne túžby po nezávislom štáte sa realizujú,“ povedal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

OSN podľa generálneho tajomníka nepretržite spolupracuje so všetkými stranami, aby zabezpečila udržateľné dodávky pomoci do Pásma Gazy. Tam v sobotu prešiel prvý konvoj humanitárnej pomoci s 20 nákladnými autami.

„Ľudia z Gazy však potrebujú záväzok pre oveľa, oveľa viac – nepretržité poskytovanie pomoci Gaze v takom rozsahu, aký je potrebný,“ prízvukoval Guterres.

Viac k témam: Generálny tajomník OSN, Izraelsko-palestínsky konflikt, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Útok Hamasu neospravedlňuje izraelské kolektívne trestanie Palestínčanov, povedal Guterres © SITA Všetky práva vyhradené.