gtag('config', 'UA-130501671-1');

27.10.2023 (SITA.sk) – Európska únia (EÚ) koordinuje šesť nových letov s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy. Jedným z nich bol aj piatkový let z Kodane, ktorý v mene Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF) viezol do Egypta 51 ton liekov, zdravotníckeho vybavenia a vzdelávacích potrieb určených pre ľudí v núdzi v Gaze.

Humanitárny letecký most EÚ

Ďalšie lety sú naplánované na nadchádzajúce dva týždne. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia. Lety patria pod operáciu humanitárneho leteckého mosta EÚ, cez ktorú sa prepravujú nevyhnutné zásoby poskytnuté partnermi na rýchle nasadenie v teréne.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Únia financuje celkové náklady na všetky lety a podporuje koordináciu operácií v rámci Európskej kapacity humanitárnej reakcie.

Daná pomoc je určená na zintenzívnenie humanitárnej reakcie na nedávnu eskaláciu izraelsko-palestínskeho konfliktu a pre ľudí v Pásme Gazy, ktorých už aj tak zlá situácia sa ešte zhoršuje.

Dvadsaťtri ročná pomoc

Európska únia poskytuje humanitárnu pomoc Palestínčanom v núdzi od roku 2000. Robí tak prostredníctvom svojich partnerov, ktorí okrem UNICEF-u sú Svetová zdravotnícka organizácia, Svetový potravinový program, Medzinárodná organizácia pre migráciu, Populačný fond Spojených národov či Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Spomenutá operácia humanitárneho leteckého mosta nadväzuje na predchádzajúce dva lety na pomoc Pásmu Gazy, ktoré sa uskutočnili 16. a 19. októbra a pri ktorých UNICEF prepravil celkovo 56 ton zásob.

Viac k témam: Humanitárna pomoc, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – EÚ koordinuje šesť nových letov s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy © SITA Všetky práva vyhradené.