gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.10.2023 (SITA.sk) – Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) považuje za jedno z najväčších zlyhaní „nešťastne naformulovanú“ dohodu o obrannej spolupráci a „trestuhodné rozdanie“ nevyhnutne potrebnej vojenskej techniky a munície. Tvrdí, že obrannú dohodu je nutné upraviť.

Viac o téme: Ficova vláda (koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS)

S americkým veľvyslancom Gautamom Ranom viedol diskusiu o bezpečnostných výzvach a taktiež otázkach spoločného záujmu oboch krajín.

Kaliňák deklaroval, že si váži dobré vzťahy so západnými partnermi, ale súčasná garnitúra nie je ako predošlé „servilné vlády“. Veľvyslancovi tlmočili stanovisko proslovenskej vlády, a to, že na Ukrajinu nebudeme posielať nové zásielky zo slovenských muničných skladov.

„Medzinárodná spolupráca a právo nám pomáhajú predchádzať rozsiahlym vojenským konfliktom a udržiavať vo svete dlhé obdobie relatívneho mieru. Pre Slovensko ako menší štát sú dobré vzťahy s partnermi, členstvá v medzinárodných organizáciách a záväzky z nich vyplývajúce kľúčové. Efektívna kooperácia nám pomáha zabezpečiť nielen obranu Slovenska, ale otvára nám tiež nové možnosti ekonomického rastu,“ uviedol Kaliňák na sociálnej sieti.

Viac k témam: Americký veľvyslanec, Americký veľvyslanec na Slovensku, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister obrany SR, Zmluva o obrannej spolupráci s USA
Zdroj: SITA.sk – Minister Kaliňák chce meniť dohodu o obrannej spolupráci, súčasná garnitúra nie je ako predošlé „servilné vlády“ © SITA Všetky práva vyhradené.