gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.10.2023 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok pri príležitosti výročia Deklarácie slovenského národa pripomenula odkaz významných osobností Slovenska z tých čias a ich schopnosť zjednotiť sa na základných národnoštátnych záujmoch. Zdôraznila, že vtedajšie osobnosti sa dokázali povzniesť nad rozdiely a odlišnosti a v rozhodujúcej historickej chvíli spojiť svoje sily.

Myšlienka spoločného štátu s Čechmi

„Martinskou deklaráciou sme sa pred 105 rokmi prihlásili k myšlienke spoločného štátu s Čechmi. Slováci a Slovenky sa tak prvý raz vo svojich dejinách stali štátotvorným národom. Otvorila sa nám tiež možnosť rozvíjať sa v demokratickom prostredí prvej Československej republiky,“ uviedla prezidentka.

Pokrok človečenstva

Ako ďalej dodala, i dnes pôsobí aktuálne ambícia, aby slovenský národ „dľa svojich síl prispel ku všeobecnému pokroku človečenstva“. Pripomenula, že autori a signatári deklarácie neboli zahľadení do seba, ale mali na pamäti aj prospech ostatných národností, národov či štátov.

Na konci dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu v Európe malo toto posolstvo zásadný význam – a má ho aj dnes, keď nám práve spolupráca európskych národov poskytuje reálnu šancu, aby sa podobné tragédie neopakovali,“ uzavrela Čaputová.

V budove banky Tatra v Turčianskom Svätom Martine sa 29. októbra 1918 stretlo vyše 200 slovenských národných a politických činiteľov z celého Slovenska. Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom sv. Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k novému štátu – Československej republike. Tzv. Martinská deklarácia žiadala právo na sebaurčenie Slovákov na základe ich úplnej nezávislosti a vyjadrila vôľu slovenského ľudu žiť v spoločnom štáte s českým národom. Prvá republika trvala do Mníchovskej dohody v roku 1938.

Viac k témam: Deklarácia slovenského národa, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Čaputová na výročie Deklarácie slovenského národa pripomenula odkaz zjednotenia © SITA Všetky práva vyhradené.