gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.11.2023 (SITA.sk) – Myšlienky na nás budú inšpiráciou pre tých, ktorí nám v pietny deň budú venovať tichú spomienku. Slušnosť, solidarita, pozornosť a pomoc druhému by podľa predsedu parlamentu Petra Pellegriniho mali byť „povinnou výbavou“ každého človeka.

Čriepky minulosti

„Tieto dni sú príležitosťou navštíviť hroby svojich blízkych a tichým zapálením sviečky spomínať na jedinečné chvíle, keď boli ešte medzi nami. Sú to chvíle, keď sa nám intenzívnejšie ako inokedy vybavujú rozmanité spomienky z ich života, ktoré zásadne a neopakovateľne ovplyvňovali náš život,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti. Spomienky na to, akí naši blízki boli a čo po sebe zanechali sú „čriepkami minulosti, ktoré sú trvalým obrazom existujúcim v našom vnútri“.

Dodáva, že v aktuálnych pietnych dňoch vedieme so zosnulými tichý dialóg aj o tom, akí sme v skutočnosti my sami.

Vyjadrenie úcty a uznania

Na Slovensku si v týchto dňoch pripomíname Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Ide o sviatky, ktoré už stáročia slávi katolícka cirkev. Na Slovensku je zvykom počas týchto dní navštevovať cintoríny a hroby svojich príbuzných.

Tie sú vyzdobené vencami a kvetmi, horia na nich sviece. Vence a kvety vyjadrujú úctu a uznanie životu tých, ktorí už nie sú medzi nami. Kríž, znak utrpenia a smrti, sa stal znakom víťazstva v Kristovom zmŕtvychvstaní. Preto kresťania každý hrob svojich príbuzných označujú znamením kríža.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Dušičky, Pamiatka zosnulých, Predseda parlamentu, Sviatok všetkých svätých
Zdroj: SITA.sk – Povinná výbava každého človeka by mala byť slušnosť, solidarita, pozornosť a pomoc druhému, tvrdí Pellegrini (video) © SITA Všetky práva vyhradené.