gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.11.2023 (SITA.sk) – Juhokórejská spravodajská služba sa domnieva, že Severná Kórea od augusta poslala do Ruska viac ako milión delostreleckých granátov, aby pomohla podporiť vojnu ruského vodcu Vladimira Putina s Ukrajinou.

Zveľaďovanie partnerstva

Povedal to juhokórejský zákonodarca Yoo Sang-bum, ktorý sa v stredu zúčastnil na brífingu za zatvorenými dverami s predstaviteľmi spravodajských služieb. Severná Kórea a Rusko aktívne zveľaďujú svoje partnerstvo v čase prehlbujúcich sa nezhôd so Spojenými štátmi.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ich diplomacia, zdôraznená na septembrovom samite medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a Putinom, vyvolala obavy z dohody o zbrojení. V rámci nej Severná Kórea dodáva Rusku veľmi potrebnú muníciu výmenou za pokročilé ruské technológie, ktoré by posilnili Kimov jadrový program.

Zaslanie delostreleckých granátov

Pchjongjang aj Moskva popreli tvrdenia USA a Južnej Kórey, že Sever presúva dodávky zbraní do Ruska. Podľa Yoo Sang-buma sa však juhokórejská spravodajská služba má dôvod domnievať, že Severná Kórea od začiatku augusta poslala do Ruska viac ako milión delostreleckých granátov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

A to prostredníctvom lodí a iných dopravných prostriedkov, aby pomohla posilniť bojové schopnosti Ruska na Ukrajine. Yoo Sang-bum podotkol, že tento počet granátov by Rusom vystačil na približne dva mesiace.

Viac k témam: Munícia, rusko-severokórejské vzťahy, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca
Zdroj: SITA.sk – Severná Kórea údajne poslala do Ruska viac ako milión delostreleckých granátov, Moskva aj Pchjongjang tvrdenia popreli © SITA Všetky práva vyhradené.