gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.11.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 7. novembra 2023, 13:23

Avizované zriadenie samostatného ministerstva cestovného ruchu a športu považuje podpredseda Národnej rady SR a predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko za kľúčovú prioritu.

Podľa neho komplexný prístup a prijímanie rozumných opatrení, ktoré zabezpečia ďalší rozvoj tohto sektora, sú v súčasnosti potrebné viac než kedykoľvek predtým.

Potrebné na dosiahnutie cieľa

Na to, aby sme tento cieľ dosiahli, je nevyhnutné, aby mal HORECA sektor jedno ministerstvo a jedného ‚gazdu‘ s potrebnými skúsenosťami z praxe. Nejde totiž o ministerstvo SNS, ale o ministerstvo cestovného ruchu,“ informoval v utorok Danko v rámci jesenného stretnutia zástupcov cestovného ruchu a Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Kandidát na ministra cestovného ruchu a športu Dušan Keketi, ktorý je riaditeľom bratislavského letiska, za dôležité označil prípravu komplexnej stratégie rozvoja cestovného ruchu, zriadenie fondu na financovanie infraštruktúry v tejto oblasti či zjednodušenie v daňovo-odvodovej oblasti.

Naším cieľom je byť partnerom HORECA sektoru. Aj z tohto dôvodu budeme hľadať systémové a adresné možnosti podpory podnikov v tomto segmente, ktoré priamo zohľadňujú požiadavky zamestnávateľov z praxe,“ priblížil Keketi, ktorý sa k svojej nominácii doteraz nevyjadroval.

Zamestnávatelia diskutovali o rozvoji

AHRS očakáva, že nové ministerstvo športu a cestovného ruchu, ktoré by malo vzniknúť v januári, prispeje k efektívnej komunikácii medzi zamestnávateľmi a vládou pri nastavovaní podmienok na podnikanie a pomôže tak zvýšiť konkurencieschopnosť domáceho sektora ubytovacích a gastronomických služieb.

Zamestnávatelia v tomto odvetví v Šamoríne bilancovali 30 rokov vývoja hotelierstva a gastronómie na Slovensku, s vládnymi predstaviteľmi diskutovali aj o koncepčnej stratégii rozvoja turizmu počas aktuálneho volebného obdobia.

„Jednou z našich kľúčových požiadaviek je zásadná digitalizácia štátnej správy a samosprávy, a to predovšetkým v oblasti komunikácie s podnikateľmi či pri plnení zákonných povinností, ktoré majú podnikatelia v ubytovaní,“ uviedol prezident AHRS Marek Harbuľák.

Zamestnávatelia považujú za nevyhnutné aj zosúladenie podmienok na podnikanie pre ubytovateľov, ktorí poskytujú svoje služby cez nové digitálne platformy.

Hotelieri zmenu podporujú

Tých je podľa odhadov asociácie viac ako tisíc, pričom v týchto apartmánoch, bytoch či izbách nie sú spotrebitelia nijako chránení, poskytovatelia tohto ubytovania navyše v súčasnosti ani nie sú povinní platiť miestne dane a poplatky.

„Ministerstvo pre šport a cestovný ruch by malo prevziať agendu a pokračovať v príprave a realizácii projektu eVisitor po vzore iných európskych krajín. Rovnako tak je nevyhnutné podporovať zavádzanie štandardov kvality, ktoré zabezpečia konkurencieschopnosť a kvalitu samotných služieb cestovného ruchu,“ upozornil prezident AHRS.

Hotelieri presadzujú a podporujú aj zmeny na pracovnom trhu a zlepšovanie podmienok pre sezónne zamestnávanie, ktoré je pre cestovný ruch typické.

„Situácia na trhu práce je neúnosná. Nedostatok zamestnancov spôsobuje vysoký tlak na produktivitu a výkon zamestnancov, pričom čoraz častejšie pribúdajú situácie, kedy kvalifikovaní a skúsení zamestnanci odchádzajú v dôsledku vyhorenia či zhoršovania duševného zdravia,“ dodal Harbuľák.

Viac k témam: Cestovný ruch, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), HORECA, Podpredseda parlamentu, Predseda Slovenskej národnej strany (SNS)
Zdroj: SITA.sk – Cestovný ruch musí mať jedno ministerstvo a jedného „gazdu“, podľa Danka je to nevyhnutné (video) © SITA Všetky práva vyhradené.