gtag('config', 'UA-130501671-1');

8.11.2023 (SITA.sk) – Skupina najvyspelejších ekonomík sveta G7 oznámila zjednotený postoj k vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas a vyzvala na humanitárne prestávky v bojoch na urýchlenie humanitárnej pomoci civilistom v Pásme Gazy.

Ministri zahraničia po intenzívnych dvojdňových rokovaniach v Tokiu skritizovali útok Hamasu na Izrael a zároveň zdôraznili potrebu urgentného konania voči zhoršujúcej sa humanitárnej kríze v palestínskej enkláve.

Pomoc musia umožniť všetky strany

Všetky strany musia umožniť neobmedzenú humanitárnu podporu pre civilistov vrátane potravín, vody, lekárskej starostlivosti, paliva a prístrešia a prístup pre humanitárnych pracovníkov,“ uvádza sa v stanovisku ministrov z Nemecka, Francúzska, Talianska, Spojeného kráľovstva, Kanady a Japonska, ktorých na rokovaniach doplnil aj šéf diplomacie Európskej únie.

Podporujeme humanitárne prestávky a koridory na uľahčenie naliehavo potrebnej pomoci, civilného pohybu a prepustenia rukojemníkov,“ prízvukovali.

Ďalšie témy rokovaní

G7 podľa diplomatov „intenzívne pracuje na tom, aby zabránila ďalšej eskalácii konfliktu a jeho rozšíreniu“ a tiež využíva sankcie a iné opatrenia, aby „Hamasu odoprela schopnosť získavať a využívať prostriedky na páchanie zverstiev“. Ministri tiež odsúdili nárast extrémistického správania sa izraelských osadníkov voči Palestínčanom, ktoré je „neprijateľné, podkopáva bezpečnosť na Západnom brehu a ohrozuje vyhliadky na trvalý mier“.

Zástupcovia G7 sa na rokovaniach venovali aj ďalším otázkam ako sú ruská vojna na Ukrajine, severokórejský jadrový a zbrojný program či rastúca agresia Číny v jej teritoriálnych sporoch so susednými krajinami.

Viac k témam: Humanitárna pomoc, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Skupina G7 skritizovala útok Hamasu na Izrael, humanitárnu podporu pre civilistov však musia umožniť všetky strany © SITA Všetky práva vyhradené.