gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.11.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 15. novembra, 10:28

Na Mestskom súde Bratislava I sa v stredu začal proces v kauze vraždy študenta Daniela Tupého. V tejto trestnej veci je obžalovaný advokát Adam Puškár, ktorého na pojednávanie predviedla eskorta z výkonu väzby. Prokuratúra ako aj obhajoba na začiatku odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

Na skutku sa podieľala ešte jedna osoba

Podľa obžaloby Adam Puškár dňa 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave spolu s ďalšími osobami napadol osemčlennú skupinu ľudí, v ktorej bol aj študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Toho nožom viackrát bodol do ramena, stehna, hrudníka a chrbta, na následky čoho Tupý zomrel.

Na skutku sa podľa obžaloby podieľala aj osoba, ktorá doteraz nebola stotožnená. Obhajoba označila obžalobu za nezákonnú, keďže neobsahuje zákonom predpísané náležitosti, označila ju aj ako predčasne podanú. Z tohto dôvodu obhajcovia Adama Puškára navrhli vrátenie veci do prípravného konania.

Puškár tvrdí, že je nevinný

Samotný obžalovaný vinu odmietol. „Chcem vyhlásiť, že som nevinný v plnom rozsahu,“ vyhlásil Adam Puškár. Zároveň však povedal, že v tomto štádiu konania využije svoje právo nevypovedať.

Právny zástupca poškodených Roman Kvasnica uviedol, že otec, matka, ako aj brat Daniela Tupého si uplatňujú nemajetkovú ujmu, každý v hodnote 250 000 eur. Dôvodom podľa neho je, že slovenské štátne orgány dlhú dobu neboli schopné prípad uzavrieť, dokonca preukázateľne kryli páchateľov.

Tiež poukázal na snahu vykresliť obeť ako drogovo závislého človeka, ktorý si za svoju smrť „mohol sám“. To podľa neho ešte znásobilo bolesť pozostalých zo straty syna a brata.

Viac k témam: Súdy, Vražda Daniela Tupého
Zdroj: SITA.sk – Advokát obžalovaný z vraždy Daniela Tupého sa postavil pred súd a tvrdí, že je nevinný © SITA Všetky práva vyhradené.