gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.11.2023 (SITA.sk) – Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a vedenie Ministerstva vnútra (MV) SR si pripomenuli Deň boja za slobodu a demokraciu. Ako informoval rezort vnútra, minister spolu so štátnou tajomníčkou ministerstva Luciou Kurilovskou a ďalšími predstaviteľmi rezortu sa zúčastnili na spomienkových podujatiach v Bratislave.

Štát sa už nikdy nesmie stať hrozbou

Pri centrálnom pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na cintoríne vo Vrakuni si uctili obete minulého režimu. Zúčastnili sa aj na pietnej spomienke pri pamätníku Brány slobody pod hradom Devín, venovanom pamiatke tých, ktorí zahynuli pri snahe prekročiť Železnú oponu.

Tento deň je aj po 34 rokoch kľúčovým momentom našich novodobých dejín, ktorý nám pripomína, aké potrebné je chrániť demokraciu a denne zabezpečovať rovnosť všetkých občanov pred zákonom. Štát sa už nikdy nesmie stať pre svojich občanov väzniteľom a hrozbou,“ zdôraznil Šutaj Eštok.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Hybná sila zmien

Štátna tajomníčka Kurilovská tiež poznamenala, že spolu s disidentmi osemdesiatych rokov boli hybnou silou zmien mladí študenti. „Ani v súčasnosti netreba zanedbávať ich význam a silu pri formovaní budúcnosti v slobodnej a demokratickej spoločnosti, ktorú pre nich a nás všetkých nenásilnou cestou vybojovali ich rodičia,“ konštatovala Kurilovská.

Na spomienkových akciách boli okrem predstaviteľov vlády prítomní aj veľvyslanci, čo podľa ministerstva vnútra podčiarklo význam a závažnosť danej historickej udalosti, a zároveň záväzok uctiť si hodnoty slobody a demokracie.

Viac k témam: Deň boja za slobodu a demokraciu, Minister vnútra SR
Zdroj: SITA.sk – Štát sa už nikdy nesmie stať hrozbou pre občanov, Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenul aj minister vnútra (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.