gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.11.2023 (SITA.sk) – Ukrajina je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána od vstupu do Európskej únie vzdialená „svetelné roky“. Ide o signál, že jeho vláda pravdepodobne bude robiť prekážky ambíciám Kyjeva vstúpiť do EÚ.

Odmietanie rozhovorov

Na kongrese svojej strany Fidesz Orbán v sobotu povedal, že on a jeho vláda odmietajú rozhovory EÚ o tom, či formálne pozvať Ukrajinu na začatie rokovaní o jej členstve v bloku.

Tieto rozhovory sú naplánované na polovicu decembra. Prijatie nového člena EÚ si vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých existujúcich členských krajín Únie.

Brzdenie vstupu do EÚ

Na sobotňajšom sneme Fideszu v Budapešti Orbána jedenástykrát v rade zvolili za predsedu strany.

Orbán potom povedal, že jednou z hlavných priorít jeho vlády v nasledujúcich mesiacoch bude brzdenie vstupu Ukrajiny do EÚ.

„Našou úlohou bude napraviť chybný sľub o začatí rokovaní s Ukrajinou, keďže Ukrajina je teraz svetelné roky vzdialená od Európskej únie,“ povedal Orbán.

Európska komisia začiatkom novembra odporučila začať prístupové rozhovory s Ukrajinou a uviedla, že vláda v Kyjeve „preukázala pozoruhodnú úroveň inštitucionálnej sily, odhodlania a schopnosti fungovať“. Orbán však tvrdí, že by sa nemali začať rokovania s krajinou, ktorá je vo vojne.

Viac k témam: Maďarská vláda, Maďarský premiér, ukrajinské členstvo v EÚ
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina je podľa Orbána od vstupu do EÚ vzdialená „svetelné roky“, jeho vláda im bude robiť prekážky © SITA Všetky práva vyhradené.