gtag('config', 'UA-130501671-1');

20.11.2023 (SITA.sk) – Ukrajinské jednotky v nedeľu odrazili viacero ruských útokov a prešli pri Avdijivke do protiútoku, pričom zaznamenali menšie postupy. V najnovšej aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Dážď ešte viac spomalí tempo bojov

Tí konštatujú, že ukrajinské a ruské sily pokračujú v bojoch na východnej a južnej Ukrajine, no zároveň prognózujú, že daždivé počasie bude pravdepodobne naďalej spomaľovať tempo bojov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa geolokačných údajov ukrajinské sily postúpili v blízkosti železničnej trate juhovýchodne od obce Stepovoj, asi tri kilometre od Avdijivky. Ruský vojenský dôstojník tiež tvrdil, že ukrajinské sily znovu zaujali pozície v blízkosti železnice pri dedine Stepovoj a prešli do protiútoku v blízkosti koksovne v Avdijivke.

Počet ruských dezertérov sa zvyšuje

Hovorca tavrijskej skupiny ukrajinskej armády Oleksandr Štupun v nedeľu povedal, že počet ruských dezertérov a vojakov, ktorí odmietajú viesť útočné operácie, sa zvyšuje. Dodal, že ruské jednotky utrpeli pri Avdijivke ťažké straty a boli nútené použiť mobilizovaný personál a brancov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Viac k témam: Avdijivka, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinské jednotky odrazili útoky a pri Avdijivke prešli do ofenzívy, zvýšil sa aj počet ruských dezertérov © SITA Všetky práva vyhradené.