gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.11.2023 (SITA.sk) – Fínska vláda odpovedala na rastúci migračný tlak a zapojenie ruských pohraničníkov doň zatvorením siedmich hraničných priechodov, pričom ponechala otvorený iba jeden. Referuje o tom web fínskeho verejnoprávneho vysielateľa YLE.

Migranti na severnejších priechodoch

Minulý týždeň zatvorilo Fínsko na juhovýchode štyri hraničné priechody v snahe obmedziť nedávny nárast príchodov žiadateľov o azyl, odvtedy však úrady hlásili príchody migrantov na severnejších priechodoch.

Podľa stredajšieho rozhodnutia fínskej vlády budú v noci na sobotu 25. novembra uzavreté ďalšie tri hraničné priechody na pozemnej hranici medzi Fínskom a Ruskom.

Otvorený bude len jeden hraničný priechod Raia-Joosepi, kde môžu žiadatelia o azyl požiadať o medzinárodnú ochranu. Tento hraničný priechod je pre Rusov ťažko dostupný a je otvorený len štyri hodiny denne.

Prekročenie hraníc bez dokladov

Ruské ministerstvo zahraničia pred niekoľkými dňami uviedlo, že fínske rozhodnutie zatvoriť hraničné priechody zhorší rusko-fínske vzťahy.

Tvrdenie Fínska, že Rusko pomáha migrantom bez dokladov prekročiť hranicu, je podľa Moskvy „výhovorka“. Rozhodnutie „porušuje práva a záujmy desiatok tisíc občanov našich krajín,“ vyhlásil rezort.

Krajiny Európskej únie a NATO susediace s Ruskom a Bieloruskom obvinili tieto štáty zo zámerného navádzania migrantov do hraničných oblastí v rámci „hybridnej vojny“.

Viac k témam: fínsko-ruské hranicie, Hraničný priechod, Migranti
Zdroj: SITA.sk – Fínsko okrem jedného zatvorilo hraničné priechody s Ruskom, susediace krajiny Moskvu obvinili z hybridnej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.