gtag('config', 'UA-130501671-1');

25.11.2023 (SITA.sk) – Ruský zákonodarca je spájaný s adopciou dvojročného dieťaťa, ktoré bolo údajne odobraté z detského domova na Ukrajine.

Ako vyplýva z vyšetrovania spravodajskej televízie BBC, šéf politickej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov, ktorý je spojencom vodcu Vladimira Putina, figuruje v záznamoch o adopcii dvojročného dievčatka. Dieťa si minulý rok vzala žena, s ktorou je teraz ženatý.

Mironov poprel obvinenia

Dievčatko sa pôvodne volalo Margarita a bolo jedným zo 48 detí, ktoré sa stratili z detského domova v Chersone, keď ruské sily ovládli mesto.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Záznamy naznačujú, že identita dievčatka bola v Rusku zmenená. Mironov vo vyhlásení na platforme X poprel obvinenia a príbeh v médiách označil ako „falošný“.

Zatykač na Putina a Ľvovú-Belovú

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal 17. marca tohto roka zatykač na Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú za nelegálne deportácie tisícok detí z Ukrajiny.

Tá neskôr uviedla, že od začiatku invázie na Ukrajinu deportovali do Ruska viac ako 700-tisíc ukrajinských detí vrátane takmer 1 500 detí z detských domovov alebo detí bez rodičovskej starostlivosti.

Viac k témam: deportácie detí, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ruský poslanec si mal adoptovať dieťa, ktoré bolo odobraté z detského domova v ukrajinskom Chersone © SITA Všetky práva vyhradené.