gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.11.2023 (SITA.sk) – Fínsko zatvorí svoj posledný hraničný priechod s Ruskom pre obavy z migrácie. V utorok to oznámil fínsky premiér Petteri Orpo, pričom obvinil Moskvu z oslabovania fínskej národnej bezpečnosti.

Zatvorili sedem z ôsmich priechodov

Fínsko už zatvorilo sedem z jeho ôsmich priechodov na fínsko-ruských hraniciach pre nárast príchodov migrantov z Blízkeho východu a Afriky. Vláda viní Moskvu z toho, že posiela migrantov k hranici s Fínskom.

Ministerka vnútra Mari Rantanen uviedla, že posledný hraničný priechod pre automobilovú dopravu, ktorý zostáva otvorený, Raja-Jooseppi na severe Fínska, uzavrú v stredu o polnoci.

Podkopanie národnej bezpečnosti

„Vláda sa rozhodla uzavrieť celú východnú hranicu,“ povedal novinárom Orpo s tým, že krajina čelí „výnimočnej“ situácii. „Neakceptujeme žiadne pokusy o podkopanie našej národnej bezpečnosti,“ dodal. Železničný priechod medzi Fínskom a Ruskom zostáva otvorený, ale len pre nákladnú dopravu.

V novembri prišlo podľa fínskych úradov z Ruska do Fínska zhruba 900 migrantov, čo je značne viac ako je bežné. Helsinki obvinili Rusko z toho, že sa snaží vytvoriť migračnú krízu v krajine po tom, ako sa stala členom NATO.

Viac k témam: fínsko-ruské hranice, Fínsky premiér, Migrácia
Zdroj: SITA.sk – Fínsko zatvorí posledný hraničný priechod s Ruskom pre obavy z migrácie, Moskvu obvinili z oslabovania národnej bezpečnosti © SITA Všetky práva vyhradené.