gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.11.2023 (SITA.sk) – Mestský súd Bratislava I sa mal v utorok zaoberať prípadom bývalého príslušníka pohotovostnej motorizovanej jednotky Policajného zboru Ľuboša Tiefenbacha, ktorý je stíhaný pre údajne neprimeraný zákrok pri cestnej kontrole z roku 2014. Pojednávanie však bolo nakoniec zrušené.

Zrušený verdikt

Ako pre médiá povedal hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, dôvodom je ospravedlnenie obhajcu obžalovaného.

Je to pritom už tretíkrát, čo sa má prvostupňový súd prípadom zaoberať. Naposledy totiž v júni 2022 Krajský súd v Bratislave zrušil verdikt vtedajšieho Okresného súdu Bratislava V, ktorý uznal v júni 2021 bývalého policajta opätovne za vinného z trestných činov obmedzovania osobnej slobody a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Zároveň mu uložil trest tri roky väzenia s podmienečným odkladom na päť rokov. Súčasťou rozsudku bola tiež povinnosť obžalovaného verejne sa ospravedlniť poškodeným a zároveň trest zákazu činnosti spočívajúci vo výkone zamestnania, povolania a funkcie spojenej s rozhodovacou právomocou po dobu desiatich rokov.

Opätovné prejednanie

Odvolací bratislavský krajský súd v tejto súvislosti nariadil prvostupňovému, aby vec opätovne prejednal a rozhodol.

Okresný súd Ľubošovi Tiefenbachovi v súvislosti so zákrokom pri cestnej kontrole uložil rovnaký trest už v decembri 2019.

Krajský súd v Bratislave však následne rozhodnutie zrušil a prípad vrátil prvostupňovému súdu na opätovné rozhodnutie. Konkrétne okresnému súdu vyčítal, že sa nevysporiadal so žiadosťou obžalovaného na odňatie prípadu Okresnému súdu Bratislava V a jeho pridelenie inému súdu.

Zneužitie právomoci

Bývalý príslušník policajnej pohotovostnej motorizovanej jednotky je stíhaný pre zneužitie právomoci verejného činiteľa a obmedzovanie osobnej slobody.

Podľa prokuratúry sa dopustil trestných činov počas zásahu proti vodičke Marte B. pri cestnej kontrole v októbri 2014.

Video na internete

Na internete sa následne objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky. Tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané.

Bývalý policajt svoj zákrok zdôvodňoval tak, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu.

Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz. Obe ženy však tvrdili, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný.

Ten v priebehu procesu viackrát žiadal odňatie prípadu Okresnému súdu Bratislava V a súdom v pôsobnosti Krajského súdu v Bratislave a namietal zaujatosť samosudkyne. Námietkam však súdy nevyhoveli.

Viac k témam: expolicajt, Pojednávanie, Rozsudok, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Pojednávanie expolicajta stíhaného za zákrok pri cestnej kontrole bolo zrušené, súd sa s prípadom zaoberá už tretíkrát © SITA Všetky práva vyhradené.