gtag('config', 'UA-130501671-1');

5.12.2023 (SITA.sk) – Európa čelí „veľkému riziku teroristických útokov“ počas vianočných sviatkov v dôsledku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. V utorok na to upozornila európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson. Podrobnosti o informáciách, z ktorých toto varovanie pramení, neposkytla.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

„S vojnou medzi Izraelom a Hamasom a polarizáciou, ktorú spôsobuje v našej spoločnosti, s blížiacim sa obdobím sviatkov, existuje obrovské riziko teroristických útokov v Európskej únii,“ povedala eurokomisárka novinárom.

Poukázala pritom na nedávny útok v Paríži, pri ktorom páchateľ, ktorý sa hlásil k extrémistickej skupine Islamský štát, zabil nožom nemecko-filipínskeho turistu a dvoch ďalších ľudí zranil kladivom, aj na ďalšie incidenty z tohto roka.

Európska komisia podľa Johansson vyčlení dodatočných 30 miliónov eur na posilnenie bezpečnosti v zraniteľných oblastiach, napríklad na náboženských miestach.

Viac k témam: európska komisárka pre vnútorné záležitosti, Izraelsko-palestínsky konflikt, teroristická hrozba, Teroristické útoky, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Európa čelí pre vojnu na Blízkom východe veľkému riziku teroristických útokov. Ohrození sme aj počas sviatkov, varuje eurokomisárka © SITA Všetky práva vyhradené.