gtag('config', 'UA-130501671-1');

6.12.2023 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin povedal, že Lotyšsko bude čeliť následkom „v rámci vlastnej krajiny“ v dôsledku politiky Rigy voči ruskej menšine.

Ako referuje web Kyiv Independent, Putinovo vyhlásenie prišlo v čase rastúceho napätia medzi Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO) a Ruskom a diskusií o možnom budúcom konflikte medzi alianciou a Moskvou.

Falošná zámienka

Kremeľ navyše už predtým použil falošnú zámienku o „zlom zaobchádzaní s rusky hovoriacou menšinou“ na spustenie svojej agresie voči Ukrajine.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Nemyslím si, že šťastie príde k tým, ktorí presadzujú takúto politiku. No, neviem, koľko ich je teraz, ale myslím, že v Lotyšsku bolo asi 40 % rusky hovoriacich ľudí,“ vyhlásil Putin.

Podľa údajov lotyšskej vlády z tohto roka patrí asi 23,7 % občanov z 1,8-miliónovej populácie k ruskej menšine. „Ak budú robiť takú politiku voči ľuďom, ktorí v tej krajine chceli žiť, pracovali tam, vytvorili niečo dobré pre tú krajinu a budú sa k nim správať takým prasačím spôsobom, tak oni sami budú čeliť rovnakému prasačiemu správaniu vo svojej vlastnej krajine,“ dodal Putin.

Listy ruským občanov

Lotyšský parlament v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu schválil minulý rok novelu zákona, ktorá sprísňuje pravidlá pobytu pre ruských občanov. Od Rusov žijúcich v Lotyšsku sa teraz vyžaduje, aby požiadali o trvalý pobyt a zložili skúšku z lotyšského jazyka na základnej úrovni.

Lotyšské úrady nedávno poslali listy viac ako trom tisíckam ruských občanov, v ktorých im oznámili, že budú musieť opustiť Lotyšsko, keďže sa neprihlásili na pobyt a neabsolvovali jazykový test.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Pobaltská krajina, ktorá žila veľkú časť 20. storočia pod sovietskou nadvládou, v ostatnom čase zintenzívnila aj politiku desovietizácie a derusifikácie verejnej sféry. Zákon prijatý v septembri má za cieľ do roku 2025 postupne vyradiť ruštinu ako vyučovací jazyk na školách. Rusko označilo takúto politiku v Lotyšsku a ďalších pobaltských krajinách za „rusofóbiu“.

Vyšetrovanie litovskej verejnoprávnej televízie LRT z mája tohto roka odhalilo plány Moskvy ovplyvňovať pobaltské štáty pomocou miestnych proruských organizácií a ruských etnických menšín.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Putinovi sa nepáči správanie Lotyšska voči ruskej menšine. Budú čeliť rovnakému prasačiemu správaniu, vyhráža sa © SITA Všetky práva vyhradené.