gtag('config', 'UA-130501671-1');

7.12.2023 (SITA.sk) – Až tri štvrtiny Ukrajincov sa domnievajú, že obnova krajiny bude trvať približne desať rokov, no za najväčšie riziko pri obnove považujú korupciu. Ako referuje web epravda.com.ua, vyplýva to z prieskumu uskutočneného na objednávku Transparency International.

Rekonštrukcia krajiny a ekonomiky

V porovnaní s predchádzajúcim podobným prieskumom výrazne stúpol podiel Ukrajincov, ktorí veria, že rekonštrukcia potrvá viac ako 10 rokov. V marci si to myslelo 63 % obyvateľov a v novembri až 73 % očakávalo, že rekonštrukcia potrvá do 10 a viac rokov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinci uvádzajú rovnaké predpovede týkajúce sa oživenia ekonomiky – až 70 % verí, že tento proces bude trvať 10 rokov alebo dlhšie.

Ukrajinci požadujú od úradov jasnú komunikáciu

Ukrajinci zároveň trvajú na tom, že vláda by mala konzultovať otázky obnovy s verejnosťou, pričom táto túžba sa za šesť mesiacov nezmenila – 93 % na jar a 92 % na jeseň.

Prieskum tiež ukázal, že Ukrajinci sú čoraz náročnejší nielen na výsledky, ale aj na jasne komunikované plány, ktoré by mohli zmierniť ich obavy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Od úradov požadujú plnú účasť a čestný dialóg. Za hlavné problémy krajiny pritom obyvatelia považujú (96 %), korupciu (88 %) a zničenú infraštruktúru a bývanie (82 %).

Viac k témam: obnova Ukrajiny, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská ekonomika, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinci veria v obnovu krajiny za desať rokov, ale obávajú sa korupcie © SITA Všetky práva vyhradené.