gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.12.2023 (SITA.sk) – Spojené kráľovstvo presúva Ukrajine dve mínolovky v rámci balíka dlhodobej podpory s cieľom posilniť bezpečnosť v Čiernom mori. V pondelok to oznámilo britské ministerstvo obrany.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Presun dvoch plavidiel triedy Sandown, ktoré sú navrhnuté na ničenie mín v pobrežných oblastiach, prišiel v čase, keď Veľká Británia a Nórsko oznámili plány na novú námornú koalíciu na zvýšenie podpory Ukrajiny v boji proti ruskej agresii.

Koalícia bude spolupracovať s ukrajinským námorníctvom na rozšírení jeho síl v Čiernom mori, budovaní ukrajinskej námornej pechoty a v posilnení využívania riečnych hliadkových plavidiel na obranu vnútrozemských a pobrežných vodných ciest, uviedli britské úrady.

Britský minister obrany Grant Shapps uviedol, že mínolovky „dodajú Ukrajine životne dôležité schopnosti, ktoré pomôžu zachrániť životy na mori a sprístupnia kľúčové exportné cesty, ktoré boli značne obmedzené, odkedy (ruský vodca Vladimir) Putin spustil svoju nezákonnú plnohodnotnú inváziu“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Londýn oznámil predaj dvoch mínoloviek Ukrajine už v júni 2021, a teda ešte predtým ako Rusko spustilo inváziu. Ukrajinskí vojaci začali výcvik na lodiach vlani v Škótsku.

Viac k témam: mínolovka, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Briti pošlú Ukrajincom dve mínolovky na zvýšenie bezpečnosti v Čiernom mori © SITA Všetky práva vyhradené.