gtag('config', 'UA-130501671-1');

11.12.2023 (SITA.sk) – Hnutie Slovensko upozornilo, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) berie Slovákom žijúcim v zahraničí peniaze. Konkrétne ide o financie, ktoré boli určené na vybudovanie kultúrneho centra pre Slovákov žijúcich v Srbsku.

„Napriek tomu, že Slovákom vo Vojvodine veľmi záleží na tom, aby sa za tieto prisľúbené peniaze vybudovalo multifunkčné kultúrne centrum, ktoré by napomáhalo udržaniu ich národného povedomia, vláda Roberta Fica (Smer-SD) ich spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) podviedla a tieto zdroje im zobrala,“ priblížil bývalý poslanec Milan Vetrák (Slovensko).

Pellegrini podpísal dohodu

Pripomenul, že Pellegrini ešte ako premiér v roku 2019 podpísal medzivládnu dohodu s predsedníčkou srbskej vlády Anou Brnabič o urovnaní starého dlhu z čias Československa. Vtedajší premiér vyhlásil, že viac ako šesť miliónov eur pôjde na podporu Slovákov žijúcich v zahraničí.

„Vláda SR prijala uznesenie, ktorým sumu 1,015 milióna eur určenú na vybudovanie kultúrneho centra vo Vojvodine Slovákom v Srbsku zobrala a presunula na iný účel,“ dodal Vetrák.

Poslanec Ľubomír Galko zároveň vyzval ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraja Blanára (Smer-SD) k záujmu o zahraničných Slovákov vo Vojvodine a očakáva, že vysvetlí, ako im finančné prostriedky vláda vykompenzuje.

Vláda schválila zmenu účelu

Vládny kabinet koncom novembra tohto roku schválil zmenu účelu použitia nevyčerpaných prostriedkov, ktoré boli pôvodne určené na vybudovanie Slovenského domu v Novom Sade vo Vojvodine.

Nevyčerpanie predmetných finančných prostriedkov je podľa predloženého materiálu dôsledkom nevysporiadaných vzťahov v slovenskej komunite žijúcej v srbskej Vojvodine.

Dosiaľ tam nenastal konsenzus v otázkach veľkosti, vybavenosti či umiestnenia Slovenského domu, a tiež možností účasti jednotlivých krajanských organizácií pri obsadení a využívaní jeho priestorov. Viac ako milión eur, ktoré boli určené na tento projekt, sa teda prerozdelí.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Slováci v zahraničí
Zdroj: SITA.sk – Ficova vláda berie peniaze Slovákom žijúcim v zahraničí, upozorňuje Matovičovo hnutie © SITA Všetky práva vyhradené.