gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.12.2023 (SITA.sk) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) rešpektuje výhrady generálneho prokurátora Maroša Žilinku k vládnej novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Zároveň avizoval predloženie pozmeňujúceho návrhu k novele zákona počas jej prerokúvania v parlamente.

Koalícia na úprave zákona trvá

Návrhom chce pozmeniť ustanovenia zákona namietnuté prokurátorom Žilinkom. Na úprave zákona však vládna koalícia aj naďalej trvá.

„Vládna koalícia koná a bude konať tak, aby napĺňala svoje predvolebné sľuby. Ale zároveň bude konať tak, aby si ctila ústavu a zákony. Generálny prokurátor je pre mňa právnickou autoritou, preto jeho argumenty rešpektujem a budem podľa toho konať,“ tvrdí Pellegrini. Dodáva, že zákon je potrebné upraviť a vrátiť mu pôvodný zmysel.

Významné práva a povinnosti

„Príslušný zákon prijala ešte moja bývalá vláda a jeho cieľom bolo, je a bude chrániť ľudí, ktorí sa na svojom pracovisku stretnú s protizákonnými praktikami svojich nadriadených. Určite však jeho cieľom nebolo to, aby sa jeho zneužívaním dva dni po voľbách zabétonovala celá skupina ľudí v svojich funkciách. Hovorím o policajtoch, ktorých úlohou nie je korupciu oznamovať, ale ju vyšetrovať,“ povedal predseda parlamentu.

Keďže vládny návrh novely zákona o ochrane oznamovateľov priznáva generálnemu prokurátorovi významné práva a povinnosti pri ochrane práv oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ako aj ich zamestnávateľov, generálny prokurátor považuje za nevyhnutné, aby bola v tejto súvislosti prijatá ústavne súladná právna úprava. Aktuálne znenie novely je totiž podľa Žilinku protiústavné.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Koalícia, novela, Ochrana oznamovateľov, Predseda parlamentu
Zdroj: SITA.sk – Predseda parlamentu Pellegrini reagoval na námietky Žilinku, podá pozmeňujúci návrh k vládnej novele © SITA Všetky práva vyhradené.