gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.12.2023 (SITA.sk) – Rusko plánuje v rokoch 2024 až 2026 okupovať ukrajinské územia za hranicami štyroch nelegálne anektovaných ukrajinských oblastí. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tieto správy zverejnil nemecký denník Bild s odvolaním sa na spravodajské informácie, pričom americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) poznamenal, že tieto ciele sa zhodujú s prebiehajúcimi lokálnymi útočnými operáciami Rusov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Nemenovaný a dobre informovaný zdroj

Podľa Bildu Rusko plánuje do konca roka 2024 okupovať celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti až po rieku Oskiľ v Charkovskej oblasti. Bild s odvolaním sa nemenovaný a dobre informovaný zdroj tiež zdôraznil, že v priebehu nasledujúcich 36 mesiacov plánuje Rusko okupovať veľkú časť východnej Ukrajiny, ktorá sa nachádza východne od rieky Dnipro. Okrem toho chce Rusko udržať súčasnú frontovú líniu v Chersonskej oblasti pozdĺž rieky Dnipro.

Ruské plány počítajú s mobilizáciou ruskej obrannej a priemyselnej základne, ročnou stratou asi 100-tisíc vojakov pri vyčerpávajúcich útočných operáciách a možným zvolením nového prezidenta Spojených štátov v roku 2024, čo by mohlo drasticky znížiť alebo ukončiť vojenskú podporu Ukrajine.

Denník predpovedal útok na Ukrajinu

Kremeľ sa podľa zdroja Bildu plánuje spoliehať na „fingované rokovania“ pri pokračovaní útočných operácií, podobne ako Rusko rokovalo o dohodách z Minska v roku 2015, zatiaľ čo ruská armáda pokračovala v obsadzovaní ďalších ukrajinských obcí.

ISW poznamenal, že Bild predtým v decembri 2021 zverejnil prevažne presné spravodajské informácie o ruských plánoch na rozsiahlu inváziu na Ukrajinu. Bild vtedy predpovedal, že Rusko zaútočí na Ukrajinu na juhu z Krymu, Rusmi kontrolovaných častí na východe Ukrajiny a zo severu Ukrajiny. Denník vtedy skutočne predpovedal útok koncom januára alebo začiatkom februára 2022.

Koniec západnej pomoci by znížil šance Ukrajiny

ISW poukázal na to, že nemôže nezávisle overiť správy Bildu. Napriek tomu sú informácie o ruských plánoch na vojnu na Ukrajine do roku 2026 v súlade s ruskými prípravami na dlhotrvajúcu vojenskú akciu.

ISW nedávno zhodnotil, že náhly koniec západnej pomoci by pravdepodobne skôr či neskôr pripravil Ukrajinu o schopnosť poraziť ruskú armádu a pri takomto scenári by ruské sily mohli nakoniec postúpiť k západnej hranici Ukrajiny. Ukrajina na západe susedí s Poľskom, Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom a Moldavskom.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Viac k témam: okupované územia Ukrajiny, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok
Zdroj: SITA.sk – Rusko chce do roku 2026 okupovať väčšinu východnej Ukrajiny, plánuje sa spoliehať na „fingované rokovania“ © SITA Všetky práva vyhradené.