gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.12.2023 (SITA.sk) – Európska únia (EÚ) poslala Ukrajine poslednú tohtoročnú tranžu makrofinančnej pomoci vo výške 1,5 miliardy eur. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, oznámila to vo štvrtok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ide o súčasť podporného balíka v hodnote 18 miliárd eur na tento rok, ktorý sa vyplácal v mesačných tranžiach. Balík bol určený na pomoc Ukrajine pri platení za základné verejné služby, pri udržiavaní makroekonomickej stability a pri obnove kritickej infraštruktúry zničenej ruskými útokmi.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Musíme nájsť dohodu, aby sme Ukrajine naďalej poskytovali podporu, ktorú potrebuje na zotavenie, obnovu a reformy,“ povedala Von der Leyenová v súvislosti s tým, že Maďarsko 15. decembra zablokovalo nový balík pomoci pre Kyjev v sume 50 miliárd eur.

Lídri EÚ preto musia nájsť stratégiu, ako prekonať maďarské obštrukcie. O balíku pomoci v sume 50 miliárd eur bude Európska rada opäť diskutovať vo februári.

Viac k témam: makrofinančná pomoc, pomoc Ukrajine, Predsedníčka Európskej komisie (EK), vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Brusel poslal Ukrajine poslednú tohtoročnú splátku makrofinančnej pomoci, o ďalšom balíku budú diskutovať vo februári © SITA Všetky práva vyhradené.