gtag('config', 'UA-130501671-1');

21.12.2023 (SITA.sk) – Kyjev začne povolávať do vojenskej služby Ukrajincov žijúcich v zahraničí. Tých, ktorí sa nedostavia na vojenské úrady, bude vláda postihovať.

Uviedol to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov v rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Die Welt. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina plánuje zmobilizovať 450-tisíc až 500-tisíc vojakov. Ministrovi obrany aj hlavnému veliteľovi ozbrojených síl Ukrajiny Valerijovi Zalužnému prezident ešte v novembri nariadil, aby sformulovali nový postup na mobilizáciu takého veľkého počtu ľudí.

Umerov uviedol, že ukrajinských mužov žijúcich v zahraničí najskôr „vyzvú“, aby sa zaregistrovali vo vojenských úradoch. Dodal, že ak sa dobrovoľne nedostavia, prijmú sa opatrenia. „Ešte diskutujeme o tom, čo sa stane, ak neprídu dobrovoľne,“ povedal Umerov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Vojenská mobilizácia
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina začne mobilizovať mužov žijúcich v zahraničí. Ak sa nedostavia dobrovoľne, prijmú sa vraj opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.