gtag('config', 'UA-130501671-1');

22.12.2023 (SITA.sk) – Niektoré cesty pod Tatrami sú uzavreté, tvoria sa na nich záveje. Až do odvolania je uzatvorená napríklad cesta medzi Liptovskou Tepličkou a Vikartovcami v okrese Poprad.

Zľadovatelý povrch na viacerých miestach

Ako informovala prvá zo spomínaných obcí na sociálnej sieti, pracujú tam na odstraňovaní nehôd. Rovnako uzavreli aj cestu tretej triedy III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou.

Vodiči v rámci podtatranského dopravného servisu na sociálnej sieti rovnako upozornili na zľadovatelý povrch vozovky na cestách z Hozelca do Šváboviec a z Novej Lesnej do Veľkého Slavkova. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Poprad výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi, platí do soboty do 18:00.

Výstraha prvého stupňa

Ich výskyt očakávajú ojedinele v polohách nad približne 600 metrov. Rovnako sa môžu vyskytnúť aj v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Do sobotného rána platí v okrese Poprad aj výstraha prvého stupňa pred vetrom, ten môže prechodne dosiahnuť priemernú rýchlosť do 50 kilometrov za hodinu, prípadne krátkodobo, v nárazoch, do 80 km/h.

Lokálny vietor až víchrica

Prechodne na horách pod pásmom lesa možno až do pondelkového večera očakávať lokálny výskyt vetra až víchricu. Druhý stupeň výstrahy pred vetrom platí do sobotného dopoludnia v polohách nad približne 1 800 metrov, kde meteorológovia avizujú miestami silný vietor, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť do 160 km/h, čo je silná až mohutná víchrica.

Na sobotné popoludnie až do polnoci tiež SHMÚ vyhlásil pre okres Poprad prvý stupeň výstrahy pred snežením. Miestami môže spadnúť do 20 centimetrov snehu.

Viac k témam: Liptovská Teplička, Snehová kalamita, Snehové záveje, Štrba
Zdroj: SITA.sk – Snehové záveje zapríčinili uzavretie ciest v okrese Poprad, SHMÚ vydal pre postihnuté obce výstrahu prvého stupňa © SITA Všetky práva vyhradené.