gtag('config', 'UA-130501671-1');

30.12.2023 (SITA.sk) – Izraelská armáda uviedla, že „rozširuje operácie“ a likviduje infraštruktúru militantného hnutia Hamas v oblasti Chán Júnis na juhu Pásma Gazy.

Ako referuje spravodajský web CNN, Izraelčania zároveň tvrdia, že zničili sieť tunelov neďaleko mesta Gaza spolu s jedným z „úkrytov“ patriacich vodcovi Hamasu Jahjáovi Sinvárovi.

Dôsledky pre civilné obyvateľstvo

Zatiaľ čo izraelské obranné sily informovali o svojom postupe v oblasti, predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) opäť bijú na poplach v súvislosti s dôsledkami pre civilné obyvateľstvo Pásma Gazy.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) vo štvrtok v príspevku na platforme X uviedla, že viac ako 150-tisíc ľudí „nemá kam ísť“ po najnovšom varovaní izraelskej armády, aby evakuovali veľké oblasti centrálnej časti Pásma Gazy.

Hladová kríza postihuje milióny ľudí

UNRWA v piatok uviedla, že od 7. októbra, keď sa v enkláve začali najnovšie boje, bolo zabitých najmenej 308 ľudí, ktorí sa uchýlili do jej krytov, a najmenej 1 095 ďalších bolo zranených.

Popredný predstaviteľ OSN pre humanitárnu pomoc vo štvrtok opísal frustráciu pri dodávaní pomoci do enklávy, kde akútna hladová kríza postihuje milióny ľudí.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti a koordinátor núdzovej pomoci Martin Griffiths hovoril o „neustálom bombardovaní, slabej komunikácii, poškodených cestách, streľbe na konvoje a zdržaniach na kontrolných stanovištiach“.

Dodal, že za takýchto okolností je prakticky nemožné pomôcť obyvateľom Pásma Gazy.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Izrael rozširuje ofenzívu v Pásme Gazy, predstavitelia OSN upozorňujú na nebezpečenstvo pre civilistov © SITA Všetky práva vyhradené.