gtag('config', 'UA-130501671-1');

9.1.2024 (SITA.sk) – Ruská štátna volebná komisia v utorok zaregistrovala kandidáta Komunistickej strany Ruskej federácie do marcových prezidentských volieb, v ktorých sa postaví proti terajšiemu vodcovi a v podstate jasnému víťazovi Vladimirovi Putinovi. Nikolaj Charitonov sa pridal k ďalším dvom kandidátom, ktorých do volieb schválili minulý týždeň.

Kandidáti komunistickej strany zvyčajne získavajú druhý najvyšší počet hlasov, Charitonov však nepredstavuje výzvu pre Putina. Kandidoval proti nemu aj v roku 2004 a získal len 13,8 percenta hlasov. Charitonov je člen dolnej komory parlamentu a bol proti niektorým opatreniam Putinovej domácej politiky, ale nie je proti ruskej vojne na Ukrajine, poukazuje agentúra AP.

Minulý týždeň volebná komisia schválila kandidatúru Leonida Sluckého z Liberálnodemokratickej strany Ruska a Vladislava Davankova zo strany Noví ľudia. Obe ich strany do značnej miery podporujú v parlamente právne predpisy podporované Putinovou stranou Jednotné Rusko.

V decembri volebná komisia odmietla prijať kandidatúru političky Jekateriny Duncovovej, ktorá vyzývala na mier na Ukrajine, odkazujúc na chyby v jej dokumentoch. Duncovová sa voči tomu odvolala, ale najvyšší súd jej odvolanie zamietol.

Ruské prezidentské voľby sa uskutočnia 15. až 17. marca.

Viac k témam: Kandidát na prezidenta, Prezidentské voľby v Rusku, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Ruská volebná komisia zaregistrovala do prezidentských volieb kandidáta komunistickej strany © SITA Všetky práva vyhradené.