gtag('config', 'UA-130501671-1');

12.1.2024 (SITA.sk) – Horskí záchranári majú k dispozícii viac ako šesťdesiat kusov novej modernej techniky a vozidiel v celkovej hodnote 2,3 milióna eur. Financovali ju z Európskych štrukturálnych a investičných fondov prostredníctvom projektu Posilnenie intervenčných kapacít Horskej záchrannej služby (HZS).

Časť techniky si prevzali už v decembri

Ako ďalej informovali na svojej internetovej stránke, časť novej techniky si prevzali už v decembri, zvyšok v piatok v Bratislave od ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

Horskí záchranári poukázali na to, že ich práca je náročná a špecifická najmä pohybom v ťažkom a neraz nedostupnom teréne. Práve pre jej bezpečný výkon, pri ktorom pomáhajú, ale najmä zachraňujú v horách ľudské životy, potrebujú stabilné, moderné a funkčné zázemie.

Bez modernej a výkonnej techniky by zásahy v teréne trvali dlho a čas je pri akomkoľvek druhu záchrany jednou z najpodstatnejších veličín,“ komentovali horskí záchranári.

Nová technika im zjednoduší život

Som rád, že sa nám podarilo zabezpečiť techniku, ktorá nám zjednoduší život, pretože staršiu, poruchovú a častokrát aj neekologickú môžeme nahradiť novou. Vďaka tomu budeme lepšie zásahuschopní a zároveň budeme lepšie vykonávať naše povolanie,“ doplnil nový riaditeľ HZS Martin Matúšek.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Nové vozidlá pre Horskú záchrannú službu (fotografie)

Vozidlá a techniku bude HZS využívať vo všetkých horských oblastiach, kde pôsobí. „Čerpanie finančných prostriedkov z európskych fondov umožňuje našim profesionálnym záchranárom zvyšovať ich výkonnosť, a tú si vyžaduje napríklad aj trend každoročne narastajúceho počtu záchranných akcií,“ poznamenali horskí záchranári.

Viac k témam: Horskí záchranári, Minister vnútra SR, nové autá
Zdroj: SITA.sk – Horskí záchranári si od ministra Šutaja Eštoka prevzali ďalšiu novú techniku a autá za viac ako dva milióny eur (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.