gtag('config', 'UA-130501671-1');

Ľad, oheň a vibrácie – to je len zopár príkladov náročných podmienok, ktorým musia kamerové systémy čeliť. Spoločnosť Axis Communications, líder v oblasti sieťového videa, v novom experimente predviedla ako jej kamera dokáže zvládať takmer čokoľvek – napríklad aj keď je zamrazená do vnútra ľadu na hokejovom štadióne. Vďaka tomu zachytila doteraz nevídaný záber.

Cieľom experimentu spoločnosti Axis bolo dokázať, že kamery zvládnu drsné podmienky aj technologicky náročné situácie. Zároveň chcel výrobca preskúmať obmedzenia svojej vlastnej technológie. Jedna z kamier sa tak ocitla na tom najneočakávanejšom mieste – vo vnútri ľadu na hokejovom štadióne.

„Hokejový zápas pokrývajú kamery zo všetkých uhlov – okrem jedného. Tento experiment vznikol preto, že sme chceli rozšíriť všeobecnú predstavu o tom, čo naše kamery a systémy dokážu. Ide nám o posúvanie hraníc a robíme to inovatívnym spôsobom,“ vysvetľuje Carl-Axel Alm, koncepčný inžinier spoločnosti Axis Communications.

Experiment vykonali inžinieri spoločnosti Axis v spolupráci s filmovým štábom a hokejistami. Výsledkom sú zábery, ktoré posúvajú hranice tradičných technológií bezpečnostných kamier. Diskrétna modulárna kamera, ktorú obvykle vídame v bankomatoch, na palubách vozidiel a v iných stiesnených priestoroch, kam sa vmestí vďaka svojim miniatúrnym rozmerom, bola zamrazená do vnútra ľadu a ponúkla tak úplne nový uhol pohľadu na dianie odohrávajúce nad ľadovej ploche.

Neobvyklý pohľad na hokej zabezpečila modulárna zostava postavená zo snímaču AXIS F2135-RE s objektívom typu rybie oko, ktorý bol zamrazený v ľade spolu s káblom a vzdialenej hlavnej jednotky AXIS F9114, ktorá snímač napájala a spracovávala z neho prichádzajúci video signál. Odolnosť zariadenia je v oblasti video dohľadu kľúčová a preto je rad dohľadových kamier, systémov kontroly prístupu, interkomov a audiosystémov spoločnosti Axis navrhnutý tak, aby odolal širokej škále extrémnych podmienok. Kamery použité pri experimente ponúkajú rozlíšenie až Full HD/1080p pri 60 snímkach za sekundu a výnimočne široký uhol záberu 185°. V kombinácii s dobrým výkonom pri slabom osvetlení zachytávajú kamery akciu farebne aj pri teplotách až mínus 40°C.