gtag('config', 'UA-130501671-1');

15.1.2024 (SITA.sk) – Politický zámer vládnej koalície prísť so zásadnou zmenou filozofie trestného práva sa nemení. Skonštatoval to v pondelok na stretnutí s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom a generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom na tému novelizácie Trestného zákona predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

„Ak je však možnosť zvýšiť kvalitu prijímaných zákonov, aby neboli žiadne pochybnosti o zachovaní bezpečnosti slovenských občanov, mali by sme ju využiť,“ uviedol v stanovisku Pellegrini s tým, že v aktuálnom znení novely je ešte priestor na jej vylepšenie.

Ku konkrétnym návrhom sa vzhľadom na parlamentný proces vieme dopracovať medzi prvým a druhým čítaním,“ doplnil šéf parlamentu. Zároveň dodal, že slovenské trestné právo sa musí priblížiť vyspelým štátom a klásť dôraz na vyššiu náhradu spôsobenej škody.

Podľa generálneho prokurátora Žilinku je pri prijímaní novely trestného zákona dôležité, aby sa neznižovali možnosti štátu v boji proti závažnej kriminalite.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Generálny prokurátor SR, Minister spravodlivosti, Novela Trestného zákona, Predseda Národnej rady SR (NR SR)
Zdroj: SITA.sk – V aktuálnom znení novely Trestného zákona je podľa Pellegriniho ešte priestor na jej vylepšenie © SITA Všetky práva vyhradené.