gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.1.2024 (SITA.sk) – Predseda parlamentu Peter Pellegrini vyhovie žiadosti generálneho prokurátora Maroša Žilinku a umožní mu vystúpiť v parlamente o kritickej situácii v reedukačných centrách.

Neľudské podmienky

Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR. Pellegrini označil zistenia Generálnej prokuratúry SR v reedukačných zariadeniach za veľmi zlé a nie hodné 21. storočia. Deti, ktoré sú v nich umiestnené, žijú podľa jeho slov v neľudských podmienkach.

Podľa predsedu parlamentu je potrebné, aby spoločne výkonná moc, zákonodarná moc a generálna prokuratúra hľadali riešenie tejto kritickej situácie v ústavoch. Ubezpečil tiež, že týmito zisteniami sa bude zaoberať nielen on, ale aj vláda.

„Zvolám okrúhly stôl, kde sa stretnú generálny prokurátor a ministri príslušných rezortov. Nedá sa hádzať zodpovednosť iba na jednu stranu a je smiešne, ak sa teraz opozícia tvári, že tu tri roky nebola,“ uzavrel.

Závažné porušovanie práv detí

Podľa generálnej prokuratúry reedukačné centrá v súčasnosti nielenže neplnia účel, ktorý im právna úprava zveruje, ale nie sú ani bezpečným miestom pre umiestnené deti, v ktorom sú dodržiavané ich práva.

Skonštatovala to v utorok 16. januára na základe poznatkov, ktoré získala vlastnou previerkou. Prokuratúra v reedukačných centrách totiž zistila závažné porušovanie práv detí. Žilinka na základe zistení v každom z trinástich reedukačných centier na Slovensku zvolal multilaterálne pracovné stretnutie.

Viac k témam: Generálny prokurátor SR, Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, právo dieťaťa, Predseda parlamentu, reedukačné centrum
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini vyhovie žiadosti Žilinku, deti v reedukačných centrách žijú v neľudských podmienkach © SITA Všetky práva vyhradené.