gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.1.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje na budúci týždeň na štátnu návštevu Kanady na pozvanie jej generálnej guvernérky Mary Simon. Ako informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, návšteva sa uskutoční v dňoch 29. januára až 1. februára.

Prehĺbenie ekonomickej spolupráce

Keďže naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred viac ako 20 rokmi, jej hlavnými témami budú bilaterálne vzťahy a prehĺbenie ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. Prezidentku preto bude počas jej cesty sprevádzať aj početná podnikateľská delegácia zložená z predstaviteľov firiem, ktoré sa venujú zelenej transformácii, udržateľnej energii a digitálnym technológiám,“ povedal Strižinec.

S generálnou guvernérkou Kanady Mary Simon bude prezidentka podľa hovorcu diskutovať aj o riešení klimatickej krízy, otázkach právneho štátu, posilnení postavenia žien a zvýšenia bezpečnosti v online priestore.

Stretnutie s kanadským premiérom

V rámci rokovaní sa dotkne aj spolupráce v oblasti bezpečnosti, keďže slovenskí a kanadskí vojaci spoločne pôsobia v mnohonárodnej bojovej skupine NATO v Lotyšsku,“ uviedol Strižinec.

V Ottave sa prezidentka podľa hovorcu stretne aj s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. „Okrem Ottavy prezidentka navštívi Toronto, kde otvorí spoločné slovensko-kanadské biznis fórum a stretne sa s krajanmi. Po návšteve Kanady bude program prezidentky pokračovať pracovnou cestou v USA. Naspäť na Slovensko sa vráti v pondelok 5. februára,“ dodal Strižinec.

Viac k témam: Kanadský premiér, Prezidentka SR, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Prezidentka Čaputová navštívi Kanadu, rokovania sa budú týkať klimatickej krízy či ekonomickej spolupráce © SITA Všetky práva vyhradené.