gtag('config', 'UA-130501671-1');

26.1.2024 (SITA.sk) – Maticu slovenskú znepokojujú útoky na ministrov kultúry verejne priorizujúcich národnú kultúru. Matičiari pozorne sledujú kampaň proti súčasnej ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nominantka SNS).

„Podobné aktivity časti tzv. kultúrnej obce na Slovensku proti ministrom kultúry sa odohrali aj v nedávnej minulosti a takmer rovnakými i neprimeranými mediálnymi metódami,“ uviedlo predsedníctvo MS vo svojom stanovisku. Pripomenulo tiež, že v roku 2018 sa podobná kampaň rozbehla proti novovymenovanej ministerke Ľubici Laššákovej, ktorá sa funkcie ujala 22. marca 2018.

Ministerky sa zastávajú

„Paradoxne už o tri dni odštartovali cielené nenávistné snahy na jej odvolanie pod názvom tzv. Kultúrny reparát,“ poznamenáva Matica. V tomto kontexte poukázali na petíciu za odstúpenie Šimkovičovej, ktorá začala v polovici tohtoročného januára.

„Podobne ako v roku 2018, ani tejto ministerke jej kritici nedali priestor na základné zorientovanie sa v problematike. Treba podotknúť, že ide o obzvlášť zložitú dobu pre rezort kultúry. Objektívne nový kolektív pracovníkov Ministerstva kultúry SR nemohol za také krátke obdobie veľa vykonať a už čelí nevyberanej kritike i dokonca návrhu na odvolanie ministerky v Národnej rade Slovenskej republiky,“ myslí si predsedníctvo Matice slovenskej.

Výsledky volieb Matica rešpektuje

Matica podľa svojho predsedníctva rešpektuje výsledky demokratických volieb zo septembra 2023, a tiež vymenovanie Šimkovičovej do funkcie prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Pripomína (Matica slovenská), že k štandardom politickej kultúry patrí, aby sa ponechal každému novému ministrovi priestor aspoň sto dní na preukázanie svojich schopností riadiť rezort. A až potom na základe konkrétnych výsledkov práce možno hodnotiť jeho prácu,“ uviedli matičiari. Matica tiež vyjadrila presvedčenie, že práve národná kultúra má potenciál spájať spoločnosť, nie rozdeľovať ju a využívať na politické kampane.

Zástupcovia kultúrnej obce požadujú okamžité odstúpenie ministerky kultúry Šimkovičovej a spustili aj petíciu. Kritizovali viaceré kroky ministerstva i avizované zámery. Petícia vznikla 17. januára 2024, momentálne má viac ako 180-tisíc podpisov. Rezort kultúry podal pre petíciu za odstúpenie ministerky trestné oznámenie.

Ako informoval hovorca MK SR Pavol Čorba, trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR podali z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu neoprávneného prístupu do počítačového systému, sabotáže, neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, poškodzovania cudzích práv a ďalších možných súvisiacich trestných činov.

Ministerstvo tiež spochybnilo autenticitu a počet podpisov, vyslovilo názor, že petícia je cielene manipulovaná. Viaceré opozičné politické strany avizovali zámer iniciovať odvolávanie ministerky kultúry.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Ministerka kultúry SR, Petícia, predsedníctvo Matice slovenskej, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Maticu slovenskú znepokojujú útoky na ministerku Šimkovičovú. Rovnaké neprimerané metódy tu už raz boli, hovoria jej zástupcovia © SITA Všetky práva vyhradené.