gtag('config', 'UA-130501671-1');

28.1.2024 (SITA.sk) – Irán v nedeľu oznámil, že úspešne vypustil do vesmíru tri satelity. Štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že pri štarte bola úspešne použitá aj iránska raketa Simorgh, ktorá mala v minulosti viacero zlyhaní.

Vypustenie satelitov je súčasťou Západom kritizovaného programu, v rámci ktorého sa Teherán údajne pokúša o zlepšenie balistických striel. Teherán oznámil, že satelit Mahda bude slúžiť ako výskumný satelit, zatiaľ čo Kayhan a Hatef budú fungovať na globálne satelity určovanie polohy a komunikáciu.

Spojené štáty už skôr uviedli, že vypustenia iránskych satelitov odporujú rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN a vyzvali Teherán, aby nevykonával žiadnu činnosť zahŕňajúcu balistické rakety schopné niesť jadrové zbrane. Sankcie OSN súvisiace s iránskym programom balistických rakiet vypršali vlani v októbri.

🇮🇷Irán lanza con éxito tres 🛰️satélites autóctonos al espacio con el cohete transportador🚀 Simorq (fénix, en español), de fabricación nacional.
🔗Más información: https://t.co/h0ELwzhnrb#Iran #Tecnologia #SATELITE pic.twitter.com/jYwUPDfk7m

— HispanTV (@Nexo_Latino) January 28, 2024

Viac k témam: Iránsky jadrový program, vypustenie satelitov
Zdroj: SITA.sk – Irán vypustil do vesmíru tri satelity, ktoré sú súčasťou Západom kritizovaného programu. Pokúša sa o zlepšenie balistických striel © SITA Všetky práva vyhradené.