gtag('config', 'UA-130501671-1');

31.1.2024 (SITA.sk) – Ukrajinská armáda zaútočila na letisko na Ruskom okupovanom polostrove Krym. Ako referuje web news.sky.com, uviedol to veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Podľa Oleščuka 204. brigáda taktického letectva v Sevastopoli zaútočila na letisko Belbek, ktoré táto jednotka používala ako základňu predtým, ako Rusko anektovalo polostrov. Poďakoval armáde za vykonanie operácie a povedal: „Ukrajinskí letci sa určite vrátia na svoje domovské letisko.“

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Oleščuk zároveň zverejnil video, na ktorom bolo vidieť niekoľko výbuchov a hustý dym stúpajúci do vzduchu. Podľa zdrojov z prostredia ukrajinských ozbrojených síl útok na letisko uskutočnený riadenými strelami dodanými západnými spojencami – buď britskými raketami Storm Shadow alebo francúzskymi raketami Scalp.

Ruské ministerstvo však poprelo útok na letisko a tvrdilo, že zmarilo mohutný raketový útok na Krym. Ministerstvo uviedlo, že 17 rakiet bolo zostrelených nad Čiernym morom a ďalšie tri nad polostrovom, pričom úlomky ukrajinských rakiet údajne dopadli neďaleko spomenutého letiska Belbek. Incident podľa ruského ministerstva obrany nespôsobil žiadne škody na „leteckom vybavení“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Viac k témam: Krym, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinská protiofenzíva
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinská armáda zaútočila na letisko na okupovanom Kryme, ruské ministerstvo útok poprelo © SITA Všetky práva vyhradené.