gtag('config', 'UA-130501671-1');

1.2.2024 (SITA.sk) – Kremeľ obvinil Spojené štáty, že sa snažia presunúť bremeno podpory Ukrajiny na plecia európskych daňových poplatníkov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ako referuje web news.sky.com, tvrdenia ruského režimu prišli práve v deň, keď sa lídri Európskej únie na samite v Bruseli dohodli na balíku pomoci Ukrajine v hodnote 50 miliárd eur. Stalo sa tak len zhruba hodinu po začiatku ich samitu a napriek hrozbám Maďarska, že tento krok vetuje.

Dohodli sa na pomoci

Dosiahnutie dohody oznámil na platforme X predseda Európskej rady Charles Michel. Ako napísal, všetkých „27 lídrov sa dohodlo na dodatočnom balíku podpory pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur v rámci rozpočtu EÚ“.

Tento krok podľa jeho slov „zaisťuje stabilné, dlhodobé a predvídateľné financovanie Ukrajiny“ a ukazuje, že „EÚ preberá vedenie a zodpovednosť za podporu Ukrajiny; vieme, čo je v stávke“.

Budú pociťovať problémy

Bezprostredne nebolo jasné, či si prijatie vyžiadalo nejaké ústupky na získanie súhlasu maďarského premiéra Viktora Orbána. Voči balíku finančnej pomoci v decembri aj pred štvrtkovým samitom vzniesol tvrdé námietky.

Rusko však na margo ďalšej európskej pomoci Kyjevu poznamenalo, že Ukrajina i Západ budú „naďalej pociťovať problémy“. Kremeľ tiež uviedol, že Západ sa snaží „démonizovať“ Rusko, aby vyzeralo ako nepriateľ.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Viac k témam: pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – USA sa snažia presunúť bremeno podpory Ukrajiny na Európu, tvrdí Kremeľ v reakcii na 50-miliardový balík pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.