gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.2.2024 (SITA.sk) – Koalícia ako taký parný valec valcuje všetko, čo im príde pod ruku. Na tlačovej besede to skonštatoval predseda poslaneckého klubu a podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling. Poukázal pritom napríklad na novelizáciu Trestného zákona a dodal, že v súčasnosti to pokračuje úsilím o ovládnutie verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zamedzenie objektívnej žurnalistike.

Ruky preč od RTVS

Robert Fico si zamieňa demokratický štát s autokraciou, takto pristupuje k svojim rezortom aj Slovenská národná strana s Andrejom Dankom,“ myslí si poslanec. Šéfa národniarov Danka vyzval, aby dal od verejnoprávneho telerozhlasu ruky preč.

Danko sa prednedávnom v médiách vyjadril, že by namiesto verejnoprávnej televízie chcel televíziu štátnu. Gröhling tiež kritizoval ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nom. SNS), ktorá podľa neho robí hanbu doma i v zahraničí. Poukázal pri tom na návrhy týkajúce sa kultúry, ktoré sú momentálne v parlamente, označil ich za synonymá pre neodbornosť, nekompetentnosť a nekultúrnosť.

Znásilňovanie podpory kultúry

Podľa tímlídra SaS Reného Paráka vládna koalícia, a obzvlášť SNS, „znásilňuje podporu kultúry na Slovensku, demokratické riadenie štátu a fungovanie rezortných nezávislých a verejnoprávnych inštitúcií“. Verejnoprávne fondy, ako sú Audiovizuálny fond či Fond na podporu kultúry národnostných menšín, by podľa neho mali garantovať apolitické a odborné kritériá pri podpore kultúry, nie predstavy či želania predsedu SNS alebo ministerky Šimkovičovej.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Považuje za neakceptovateľné, aby sa fungovanie týchto fondov menilo poslaneckými návrhmi, keďže pri tom chýba medzirezortné pripomienkové konanie, analýzy či diskusie s odbornou verejnosťou. Posilňovanie dozorových rád, ktoré je podľa Paráka neopodstatnené, považuje len za akýsi predvoj ďalších účelových zmien, ktoré by mohli smerovať k politickému a mocenskému ovládnutiu predmetných inštitúcií.

Novela zákona o múzeách a galériách

Ďalšiu novelu zákona o múzeách a galériách považuje Parák za neprijateľnú a za krok do minulosti. Poukázal pri tom na možnosť odvolávať riaditeľov týchto inštitúcií bez udania dôvodu.

„Zrušenie verejného vypočutia pri výberových konaniach je dôkazom snahy o rýchle dosadenie vlastných ľudí. Znamená to len jediné – kultúrne inštitúcie prídu o vysoko odborne zdatných riaditeľov a na ich miesta budú dosadení stranícky poslušní hochštapleri a amatéri, ktorí akurát zničia roky budovania dobrého mena našich múzeí a galérií,“ myslí si.

Poslanec Ondrej Dostál dodal, že koalícia podľa neho nielen obchádza medzirezortné pripomienkové konanie tým, že návrhy predložili do Národnej rady SR ako poslanecké, ale i pri diskusii v parlamente sa vyhýbajú i štandardnej diskusii v prvom a druhom čítaní. Tri z piatich návrhov označil Dostál za „čisté nosiče“, ktoré prinášajú marginálne zmeny. Skutočný obsah týchto návrhov bude podľa poslanca odhalený až pri prerokúvaní vo výboroch, prípadne až v pléne, čo ale podľa Dostálových slov povedie k obmedzeniu diskusie.

Viac k témam: Audiovizuálny fond, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Ministerka kultúry SR, Novela Trestného zákona, Podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS), Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Koalícia valcuje všetko, čo im príde pod ruku. Liberáli apelujú na predsedu národniarov Danka, aby dal ruky preč od RTVS (video) © SITA Všetky práva vyhradené.