gtag('config', 'UA-130501671-1');

16.2.2024 (SITA.sk) – Občiansky kandidát na prezidenta Ivan Korčok víta, že hlava štátu poslala novelu Trestného zákona na Ústavný súd SR. Ako Korčok uviedol, prezidentka Zuzana Čaputová využíva svoju kompetenciu a súčasne zaujíma jasný postoj k zásadnej veci pre občanov, teda to, že ide o zlý zákon, ktorý deformuje spravodlivosť na Slovensku v prospech páchateľov trestnej činnosti.

Kľúčová rola prezidenta

„Práve teraz majú občania možnosť vidieť, na čo máme hlavu štátu. Toto je príklad rovnováhy moci, o ktorej hovorím a ktorej predseda Hlasu nechce rozumieť. Rovnováhy v čase, keď vládnuca moc pošliapava legislatívny proces, keď vychyľuje trestnú politiku tak, že slúži jej záujmu a nie občanom,“ vyhlásil Korčok.

Kandidát na prezidenta ďalej uviedol, že v tomto momente je rola prezidenta kľúčová, a to najmä pre občanov, ktorých vládnuca moc od začiatku zavádza. „Skúsme si teraz spolu predstaviť, či by sa Peter Pellegrini vo funkcii prezidenta bol schopný zastať občanov, konať nezávisle a bez príkazov, ako to od prezidenta chce naša ústava. Presne o toto pôjde vo voľbách, o nezávislosť prezidenta a o rovnováhu. Nie o šírenie prázdneho hesla pokoja, pod ktorým sa budú diať takéto veci,“ uzavrel Korčok.

Výhrady k schváleniu novely

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona a podá návrh na Ústavný súd SR na preskúmanie tejto novely. Zároveň podáva návrh na pozastavenie účinnosti, kým súd o jej návrhu nerozhodne. Prezidentka má k schválenej novele mnohé výhrady.

„Som presvedčená, že tento spor medzi vládnou koalíciou na jednej strane a opozíciou, mnohými odborníkmi a mnou ako prezidentkou republiky na druhej strane, už treba rozseknúť. A jediný, kto o tom môže kvalifikovane rozhodnúť, je Ústavný súd SR,“ uviedla.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Kandidát na prezidenta Ivan Korčok (Prezidentské voľby 2024), Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini (Prezidentské voľby 2024), Novela Trestného zákona, Predseda parlamentu, Predseda strany Hlas-SD, Prezidentka SR, Prezidentské voľby na Slovensku 2024
Zdroj: SITA.sk – Korčok ocenil prezidentkino konanie vo veci novely Trestného zákona, vládnuca moc podľa neho pošliapala legislatívny proces (video) © SITA Všetky práva vyhradené.