gtag('config', 'UA-130501671-1');

17.2.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že žiadna európska krajina v súčasnosti nie je pripravená na vojnu s Ruskom, keďže ich obyvateľstvo nebolo v ostatných rokoch pripravované na takúto možnosť.

Ako referuje web Ukrajinská pravda, Zelenskyj to povedal v sobotu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, keď sa ho na túto tému opýtala novinárka spravodajskej televízie CNN Christiane Amanpourová.

Ani Ukrajinci neboli pripravení

Zelenskyj na konferencii rozprával o vyhliadkach na získanie pomoci zo Spojených štátov a tiež o piatkových rozhovoroch s lídrami Francúzska a Nemecka, keď boli podpísané bilaterálne dohody o bezpečnostnej spolupráci.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Povedal som im veľmi jasne a veľmi úprimne. Ak si pamätáte, čo sa stalo na Ukrajine v roku 2014, naši ľudia neboli pripravení na vojnu, na rýchlu okupáciu Krymu a časti Donbasu. A potom, v priebehu takmer ôsmich rokov, ľudia začali byť pripravení na takúto agresiu,“ poznamenal Zelenskyj.

„A verím, Boh nám pomáhaj, že nebudú žiadne nové ruské útoky na vás. Dnes v Európe nie je jediná krajina, ktorá by bola pripravená na inváziu. Nie preto, že by sme boli silnejší alebo lepší, všetci sme rovnakí, ale preto, že sme mali k dispozícii tie roky,“ dodal Zelenskyj.

Podotkol, že psychologicky a mediálne nebolo obyvateľstvo európskych krajín predtým pripravované na možnosť konfliktu. „Chápem prečo. Toto nikto nechce,“ povedal Zelenskyj.

Hrozí ruská agresia

Viaceré európske krajiny Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v ostatných týždňoch vyhlásili, že v blízkej budúcnosti hrozí ruská agresia.

Napríklad nemecký minister obrany Boris Pistorius v januári povedal, že aliancia by sa mala pripraviť na ruský útok na krajinu NATO o päť až osem rokov. Švédska vláda vyhlásila, že všetci občania krajiny by mali byť pripravení na vojnu.

Viac k témam: Mníchovská bezpečnostná konferencia, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Žiadna európska krajina nie je teraz pripravená na ruskú inváziu, myslí si ukrajinský prezident Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.