gtag('config', 'UA-130501671-1');

18.2.2024 (SITA.sk) – Už približne 300 ľudí bolo zadržaných v mestách po celom Rusku po tom, čo prišli položiť kvety na pamiatku zosnulého lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Referuje o tom ruský nezávislý portál Meduza.

K sobotňajšiemu večeru bolo v Petrohrade zadržaných viac ako 140 osôb a v Moskve ďalších zhruba 50.

Omšu odslúžil iný kňaz

Mnohí ľudia držali v rukách plagáty s nápisom „Vrah“ a skandovali „Hanba!“, keď polícia začala zatýkať niektorých prítomných.

V Petrohrade dokonca zadržali kňaza pravoslávnej cirkvi, ktorý sa chystal odslúžiť spomienkovú omšu za Navaľného. Tú nakoniec viedol iný kňaz.

Počas spomienkových podujatí na počesť Navaľného zadržali desiatky ľudí aj v Novosibirsku, Samare, Tomsku, Jekaterinburgu, Čeľabinsku a Ulan-Ude.

Smrť po prechádzke

Ruská väzenská služba informovala, že 47-ročný Alexej Navaľnyj, ktorého väznili v arktickej väzenskej kolónii, zomrel v piatok po tom, ako sa po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie, pričom sa ho nepodarilo oživiť.

Presné okolnosti úmrtia vedúcej osobnosti ruskej opozície nie sú známe, ale aj ďalší svetoví lídri z neho vinia ruského vodcu Vladimira Putina a jeho autokratický režim, pre ktorých Navaľnyj predstavoval veľkú politickú aj symbolickú hrozbu.

Tlačová tajomníčka Navaľného Kira Jarmyšová poznamenala, že podľa oficiálnej správy odovzdanej Navaľného matke zomrel opozičný aktivista v piatok o 14:17 miestneho času.

Telo nevydali rodine

Dodala, že zamestnanec väzenskej kolónie povedal, že Navaľného telo v rámci vyšetrovania jeho smrti previezli do neďalekého mesta Salechard. Vyzvala, aby jeho telo vydali rodine.

Keď právnik a Navaľného matka navštívili márnicu v Salecharde, bola zatvorená, uviedol Navaľného tím na svojom telegramovom kanáli. Právnik následne zavolal do márnice a povedali mu, že Navaľného telo tam nie je.

„Žiadame, aby bolo telo Alexeja Navaľného okamžite odovzdané jeho rodine,“ napísala Jarmyšová na platforme X, predtým známej ako Twitter.

Matke a právnikovi Alexeja Navaľného povedali, že zomrel na „syndróm náhleho úmrtia“, uviedol na X významný spojenec Navaľného Ivan Ždanov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ľudia vzdávajú úctu opozičnému politikovi Navaľnému (fotografie)

Viac k témam: Ruská opozícia, smrť Alexeja Navaľného
Zdroj: SITA.sk – Ruská polícia zatkla už asi tristo ľudí, ktorí prišli položiť kvety na pamiatku Alexeja Navaľného © SITA Všetky práva vyhradené.