gtag('config', 'UA-130501671-1');

19.2.2024 (SITA.sk) – Prezidentských kandidátov je opäť 11. Najvyšší správny súd SR rozhodol, že Róbert Švec môže kandidovať na post prezidenta v nadchádzajúcich voľbách, pretože odovzdal potrebných 15 000 podpisov občanov pod svoju kandidatúru.

Celkovo ich odovzdal 15 209, no komisia zriadená na preskúmanie hárkov s podpismi skonštatovala, že 1 101 podpisov bolo nedôveryhodných.

Posudzovanie podpisov

Identifikácia pisateľa prostredníctvom analýzy rukopisu s cieľom určiť autora písomnosti, respektíve určiť pravosť, alebo nepravosť posudzovaného písomného prejavu prináleží výlučne vednému odboru písmo-znalectva a nie komisii, prípadne poradnej komisii Národnej rady Slovenskej republiky a dokonca ani súdu,“ skonštatoval Najvyšší správny súd SR.

Posudzovanie podpisov je podľa názoru súdu v rovine subjektívnej a pokiaľ nie je bez akýchkoľvek pochybností jasne preukázané, že nejde o vlastnoručný podpis konkrétnej osoby, potom je potrebné takýto podpis akceptovať.

Rozhodnutie o odmietnutí prezidentskej kandidatúry

Švec tiež na súde namietal, že Peter Pellegrini porušil príslušný zákon aj Ústavu SR, keďže rozhodnutie o odmietnutí jeho prezidentskej kandidatúry podpísal podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga.

Právomoc predsedu NR SR podpisovať príslušné rozhodnutie nemôže byť prenesená na podpredsedu parlamentu,“ argumentoval Švec. V tejto veci mu však Najvyšší správny súd SR nedal za pravdu. Zastúpenie predsedu parlamentu podpredsedom vyhodnotil ako „súladné nielen s ústavnoprávnymi pravidlami, ale aj so samotným účelom riadneho a efektívneho plnenia úloh, ktoré prináležia predsedovi NR SR.“

Najvyšší správny súd SR rozhodol v piatok 16. februára, teda v zákonnej päťdňovej lehote. Rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne všetkými piatimi členmi senátu a je konečné.

Róbert Švec je predsedom Slovenského hnutia obrody, podporuje vystúpenie Slovenska z Európskej únie aj z NATO, chce obnoviť slovenskú korunu a zakázať LGBTI znaky. O post prezidenta sa uchádzal už aj v roku 2019, získal vtedy 0,30 percenta hlasov. Ďalšími kandidátmi na prezidenta sú Peter Pellegrini, Ivan Korčok, Štefan Harabin, Ján Kubiš, Igor Matovič, Krisztián Forró, Marian Kotleba, Andrej Danko, Patrik Dubovský a Milan Náhlik.

Viac k témam: Prezidentské voľby na Slovensku 2024, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Prezidentských kandidátov je opäť jedenásť. Súd uznal Švecovi, že odovzdal vyše 15 000 podpisov © SITA Všetky práva vyhradené.