gtag('config', 'UA-130501671-1');

23.2.2024 (SITA.sk) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu predložil jeho kabinetu plán pre Pásmo Gazy po vojne s militantným hnutím Hamas.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Plán ráta s tým, že Izrael bude udržiavať kontrolu nad demilitarizovaným Pásmom Gazy a bude zohrávať rolu v jeho civilných záležitostiach. Je to po prvý raz, čo Netanjhu predstavil formálnu víziu pre palestínsku enklávu po vojne.

Vytvoriť chcú nárazníkovú zónu

V pláne, ktorý zverejnil jeho úrad, Netanjahu opakuje, že Izrael je rozhodnutý zničiť Hamas. Vyzýva na slobodu konania izraelskej armády naprieč Pásmom Gazy, aby zmarila akúkoľvek bezpečnostnú hrozbu, a tvrdí, že Izrael v oblasti vytvorí nárazníkovú zónu.

Plán tiež predpokladá, že Gazu budú riadiť miestni úradníci, ktorí podľa neho „nebudú stotožnení s krajinami alebo subjektmi, ktoré podporujú terorizmus, a nebudú od nich dostávať platby“. Nie je jasné, či by niektorí Palestínčania súhlasili s obsadením takýchto úloh.

Plán zrejme vyvolá námietky USA

Netanjahuovo trvanie na neobmedzenej úlohe Izraela pri riadení Pásma Gazy je v rozpore s kľúčovými návrhmi USA na obnovenú palestínsku autonómnu vládu, ktorá by nakoniec spravovala Gazu aj Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu ako predstupeň štátnosti. Je pravdepodobné, že plán vyvolá námietky z USA.

Palestínska samospráva Netanjahuov plán odmietla. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás podľa spravodajského portálu Sky News povedal, že žiadne izraelské plány na zmenu geografickej a demografickej reality v Gaze nebudú fungovať.

Ministerstvo zahraničných vecí Palestínskej samosprávy vo vyhlásení na platforme X uviedlo, že plán izraelského premiéra „slúži jeho záujmu na predĺžení vojny, aby zostal pri moci“, a dodalo, že návrh bráni americkému a medzinárodnému úsiliu o vytvorenie palestínskeho štátu.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Izraelský premiér, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Netanjahu predložil kabinetu plán pre Pásmo Gazy po vojne, viacerým sa však nebude páčiť © SITA Všetky práva vyhradené.